ABD'nin Büyükelçisi 'Grönland 52. eyalet olsun' dedi, ülke ayağa kalkınca özür diledi
Donald Trump’ın İzlanda Büyükelçisi adayı Billy Long’un İzlanda’yı ABD’nin 52. eyaleti olarak nitelendiren şakası Reykjavík’te diplomatik kriz başlattı. Binlerce İzlandalının egemenlik hakları için başlattığı protestoların ardından büyükelçi adayı söz konusu ifadeleri nedeniyle kamuoyundan özür diledi.
Donald Trump’ın İzlanda Büyükelçisi adayı Billy Long’un "Grönland ABD’nin 52. eyaleti olmalı" şakası büyük bir diplomatik krize yol açtı.
Politico tarafından gündeme getirilen bu iddia üzerine binlerce İzlandalı öfkesini dile getiren bir imza kampanyası başlattı.
Hazırlanan dilekçede Billy Long’un sözlerinin "özgürlüğü için mücadele etmiş ve ABD ile her zaman dost kalmış bir halk için son derece aşağılayıcı olduğu" vurgulandı.
Binlerce İzlandalının imzaladığı toplu dilekçede "Donald Trump’ın İzlanda Büyükelçisi olarak atadığı Billy Long tarafından sarf edilen bu sözler şaka yollu söylenmiş olabilir ancak özgürlüğü için savaşmak zorunda kalmış ve Amerika Birleşik Devletleri’ne her zaman dost olmuş İzlanda ile İzlanda halkı için bu sözler rencide edicidir" denildi.
İzlanda Dışişleri Bakanlığı ise söz konusu ifadelerin doğruluğunu teyit etmek amacıyla derhal ABD Büyükelçiliği ile temasa geçti.
ÖZÜR DİLEDİ
Artan tepkiler üzerine bir açıklama yapan Billy Long sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirterek kamuoyundan özür diledi.
Long bu konuşmanın aslında Trump’ın Grönland özel temsilcisi Jeff Landry hakkında yapılan şakalar sırasında geçtiğini ifade etti.
Arctic Today platformuna konuşan Long durumun ciddiyetten uzak olduğunu belirtti ve "Bu konuda ciddi hiçbir taraf yoktu; üç yıldır görmediğim bazı dostlarımla birlikteydim ve onlar Jeff Landry’nin Grönland valisi olmasıyla ilgili şakalaşıyorlardı. Sonra benim hakkımda da şaka yapmaya başladılar. Eğer birileri buna gücendiyse içtenlikle özür dilerim" dedi.
Long bu ifadelerin tamamen arkadaş ortamında yapılmış bir espri olduğunu ve ciddiye alınmaması gerektiğini yineledi.
İzlanda halkıyla birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini dile getiren büyükelçi adayı bu şakanın bir kırgınlığa sebep olmasından dolayı üzüntü duyduğunu belirtti.