Orta Doğu'da savaş ikinci gününde! ABD, İran'ı 'hayalet uçak'larla vurdu; Tahran'da patlama sesleri

Orta Doğu'da artan gerilim ABD ve İsrail'in ortak saldırıları ve ardından gelen misillemelerle bölgesel bir çatışmaya dönüştü. Saldırılarda İran dini lideri Hamaney ve üst düzey yetkililerle birlikte çok sayıda can kaybı yaşanırken İran'ın ABD üslerine saldırılarında üç Amerikan askerinin öldüğü bildirildi. Savaşın ikinci gününde ABD, saldırılarda B-2 bombardıman uçaklarını kullandığını doğruladı. Çatışmalarda anbean yaşanan son gelişmeler Sözcü.com.tr'de…

ABD ile İran arasında günlerdir tırmanan gerilim; İsrail'in başlattığı saldırılar ve İran'ın misillemeleriyle bölgesel çatışmaya dönüştü.

ABD-İsrail saldırılarında İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran Genelkurmay Başkan ile İran Savunma Bakanı'nın da aralarında bulunduğu üst düzey isimler hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler arasında eski Cumhurbaşkanlarından Mahmud Ahmedinejad'ın bulunduğu da ileri sürüldü.

İran ise saldırılara karşılık ABD'nin bölgedeki askeri varlıklarını hedef aldı; Şu ana kadar saldırıların hedefi olan yerler arasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistan yer aldı.

Açıklanan son verilere göre İran’da can kaybı 201, yaralı sayısı 747 olduğu bildirildi; İsrail'de ise 9 kişi hayatını kaybetti, 121 kişi yaralandı.

Bahreyn, Irak, Ürdün, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde de çeşitli can kayıpları ve yaralanmaların yaşandığı belirtildi.

Çatışmaların ikinci gününde tansiyon zirvedeyken anbean yaşanan son gelişmeler Sözcü TV ve Sözcü.com.tr'de…

TRUMP'TAN İRAN'A 'SİLAH BIRAKIN' ÇAĞRISI

ABD Başkanı Donald Trump, çatışmaların ikinci gününde yaptığı son açıklamada, İran askeri kademesinin tümünün etkisiz hale getirildiğini öne sürdü.

Binlerce İranlı askerle yetkilinin canlarını kurtarmak için "teslim olmak istediğini" ve dokunulmazlık talep ettiğini öne süren Trump şunları söyledi:

"İran Devrim Muhafızları ve İran ordusuna silahlarını bırakmaları veya kesin ölümle karşı karşıya kalmaları çağrısında bulunuyorum."

Trump, İran halkına da seslenerek "Özgürlük saatiniz geldi Özgürlük özlemi çeken tüm İranlı vatanseverleri, ülkelerini geri almaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

ÇATIŞMA NE KADAR SÜRECEK?

Çatışmaların en merak edilen kısmı da ne kadar süreceği oldu; Daily Mail gazetesine konuşan Trump, İran’a yönelik saldırıların dört hafta kadar sürebileceğini belirtti.

Dün ise İsrailli bir yetkili, İsrail basınından Kanal 12'ye verdiği demeçte, ortak saldırının "ilk aşamasının" dört gün sürmesinin planlandığını da aktarmıştı.

KARŞILIKLI SALDIRILAR: TAHRAN'DA HASTANE VURULDU; İRAN ERBİL'DE HAVALİMANINI HEDEF ALDI

İran basını, ABD-İsrail saldırısında Tahran'daki Gandi Hastanesinin hedef alındığını duyurdu.

Saldırıda, Gandi Hastanesi binasının bazı bölümlerinde cam kırıkları ve cephe hasarı oluşurken hastane çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Bu arada İsrail Ordu Sözcüsü Effie Defrin, ABD ile birlikte İran’a düzenledikleri saldırılarda Tahran’daki Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Karargahı’nı vurduklarını ileri sürdü.

Öte yandan ABD üssünün de bulunduğu Irak'ın kuzeyindeki Erbil Havalimanı'na isabet eden bir insansız hava aracı (İHA) nedeniyle patlama meydana geldi.

Saldırının ardından alanda peş peşe patlamalar gerçekleşirken daha sonra yangın çıktı.

ABD 'HAYALET UÇAK'LA SALDIRDI

ABD'li yetkililer, Amerikan ordusunun İran'a yönelik saldırılarında B-2 bombardıman uçaklarını kullandığını doğruladı.

Amerikan Fox News kanalına açıklama yapan ABD'li savunma yetkilisi, B-2 uçaklarının İran saldırılarında kullanıldığı iddialarını değerlendirdi.

Yetkili, söz konusu uçakların kullanıldığını doğrularken, dört adet B-2 bombardıman uçağının ABD'den İran'a gidip geldiğini ve "İran'daki yer altı balistik füze tesislerine düzinelerce 1 tonluk bombalardan attığını" ifade etti.

TRUMP: 48 LİDERİ ÖLDÜRDÜK

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yönelik devam eden saldırılarda 48 İranlı liderin öldürüldüğünü öne sürdü.

İran'ın görüşme yapmak istediğini yolunda ABD Başkanı, "İran'daki yeni yönetim bana ulaşmak ve görüşmek istiyorlar; ben de konuşmayı kabul ettim.

Trump, "Bunu daha önce yapmalıydılar, çok uzun süre beklediler" diye konuştu.

İSRAİL'DEN TAHRAN'A YENİ SALDIRI DALGASI

İsrail ordusu, İran’a yönelik yeni bir saldırı dalgası başlattığını açıkladı.

İsrail Ordu Sözcüsü Ella Waweya, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, operasyonların sürdüğünü belirtti.

Açıklamanın ardından Tahran’da art arda patlamalar yaşandığı aktarıldı.

İSRAİL 100 BİN YEDEK ASKERİ GÖREVE ÇAĞIRDI

İsrail ve ABD'nin İran'a yönelik saldırıları devam ederken Tel Aviv'den 'seferberlik' çağrısını andıran haberler geldi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, “Ordu, ‘Kükreyen Aslan’ Operasyonu kapsamında yaklaşık 100 bin yedek askeri göreve çağırmaya hazırlanıyor ve çeşitli cephelerde hazırlık seviyesini yükseltiyor” denildi.

ABD: ÜÇ ASKERİMİZ ÖLDÜ

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, ABD'li üç askerin öldüğü, beş askerin ağır yaralandığı belirtilerek, çok sayıda askerin hafif yaralandığı ifade edildi.

Açıklamada, ABD'nin İran'a yönelik "operasyonunun sürdüğü" vurgulanarak, durumun değişkenliğinden ötürü ölen askerlerin kimlik bilgilerinin henüz paylaşılmayacağı kaydedildi.

Öte yandan İran Devrim Muhafızları'ndan yapılan açıklamada ölü ve yaralı sayısının 500'ün üzerinde olduğu iddia edildi.

Bölgedeki 14 ABD üssünün vurulduğu belirtilen açıklamada, "Bölgedeki çeşitli Amerikan üslerini hedef aldık; saldırılar sonucunda 560 ABD askeri personeli öldü ve yaralandı" ifadelerine yer verildi.

İRAN, ABD ÜSLERİNİ VE UÇAK GEMİSİNİ HEDEF ALDI

İran saldırılara karışlık olarak Orta Doğu’daki ABD üslerine yönelik yoğun füze saldırıları gerçekleştirdi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'ye ait Abraham Lincoln Uçak Gemisine 4 balistik füze ile saldırı düzenlediğini duyurdu.

ABD ordusundan yapılan açıklamada ise, İran tarafından fırlatılan füzelerin USS Abraham Lincoln uçak gemisine isabet etmediği belirtildi.

Öte yandan ABD, İran’a ait bir savaş gemisinin Umman Körfezi’nde vurularak batırıldığını açıkladı.