ABD ve AB Gazze konusunda polemiğe girdi
Gemini said Münih Güvenlik Konferansı Avrupa-ABD eksenindeki Gazze krizini derinleştirdi. Avrupalı liderler Donald Trump’ın "Barış Kurulu" girişimini Birleşmiş Milletler denetiminden uzak bir yapı olarak tanımladı. ABD yönetimi statükonun kırılması gerektiğini savunarak uluslararası sistemi etkisizlikle suçladı. Gazze’nin geleceği hakkındaki bu diplomatik çatlak Washington zirvesi öncesi açık bir hesaplaşmaya dönüştü.
Münih Güvenlik Konferansı'nda Avrupa ve ABD arasında Gazze hakkındai açık görüş ayrılığı ortaya çıktı.
AB Dış Politika Şefi Kaja Kallas, Donald Trump’ın kurduğu "Barış Kurulu" hakkında sert uyarılarda bulundu.
Kallas bu yapının Birleşmiş Milletler veya Filistinlilere karşı sorumluluğu olmayan bir kişisel çıkar aracı haline geldiğini savundu.
İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Albares de Trump’ı Birleşmiş Milletler yetkisini etkisiz hale geirtmekle suçladı. Avrupa'nın finansör olarak süreçten dışlandığını belirtti.
Kallas orijinal BM kararının 2027 yılına kadar süre sınırı ve Filistinlilere söz hakkı tanıdığını hatırlattı. Mevcut tüzüğün ise bu unsurların hiçbirini yansıtmadığını ekledi.
ABD SERT ÇIKTI
ABD'nin BM Büyükelçisi Mike Waltz, eleştirileri "hazımsızlık" olarak nitelendirdi. Statükonun değişmesi ve Hamas'ın Gazze üzerindeki hakimiyetinin kırılması gerektiğini vurguladı.
Trump'ın siyasetini "çok taraflılığa odaklanmış" bir yöntem olarak tanımlayan Waltz, BM'nin arabuluculuğun temellerine dönmesi için "diyete sokulduğunu" söyledi.
Waltz, birçok ülkenin yardım fonlarını BM sistemi üzerinden göndermek istemediğini iddia etti. Waltz ayrıca Endonezya'nın, Gazze'de görev yapacak olan Uluslararası İstikrar Gücü için sekiz bin asker vermeyi kabul ettiğini duyurdu.
Yeni asker konuşlandırmalarının önümüzdeki hafta Washington'daki toplantıda açıklanacağını bildirdi.
ÖNEMLİ OLAN GAZZE
Gazze Özel Temsilcisi Nickolay Mladenov tartışmalardan kaçınarak acil görevlere odaklanılması çağrısında bulundu ve sürecin çok hızlı ilerlemesi gerektiğini belirtti.
Gecikme yaşanması durumunda ateşkesin ikinci aşaması yerine savaşın ikinci aşamasının başlayacağı uyarısını yaptı.
Mladenov önceliğinin insani yardımı artırmak ve grupların silah bırakmasını sağlamak olduğunu ifade etti.
Gazze'deki idari bölünmüşlüğün sona ermesi gerektiğini savundu. Bölünmüş bir yapıda iki devletli çözümün imkansız olduğunu dile getirdi.
İsrail çekilmeden ve teknokratik bir komite yönetimi devralmadan yeniden inşanın gerçekleşemeyeceğini vurguladı.