Apple, Hindistan’ın yeni yasasına itiraz etti: 38 milyar dolarlık cezayla karşı karşıya

ABD’li teknoloji devi Apple, Hindistan’da rekabet cezalarının küresel ciro üzerinden hesaplanmasına imkan tanıyan yeni yasaya ilk itirazı yapan şirket oldu. Apple’ın 38 milyar dolara kadar para cezasıyla karşı karşıya kalma riski bulunuyor.

Apple, Hindistan’ın rekabet ihlallerine ilişkin ceza hesaplamasını değiştiren yeni düzenlemeye karşı yasal yollara başvurdu.

Reuters’ın ulaştığı Delhi Yüksek Mahkemesi dosyasına göre şirket, geçen yıldan bu yana yürürlükte olan ve rekabet cezalarının belirlenmesinde şirketlerin küresel cirolarının esas alınmasını öngören yasaya itiraz etti.

Söz konusu düzenleme, Hindistan Rekabet Komisyonu’nun (CCI) pazar hakimiyetini kötüye kullanan şirketlere çok daha yüksek tutarlarda ceza kesebilmesine olanak tanıyor. Bu kapsamda Apple’ın teorik olarak 38 milyar dolara kadar cezayla karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.

Bu itiraz, yeni yasa kapsamında yapılan ilk hukuki meydan okuma olma özelliğini taşıyor.