Aylar sonra bile yumuşamıyor: İşte soğanı taze tutan saklama yöntemi

Kış aylarında satın alınan çuvallar dolusu soğanlar, doğru saklanmamaları halinde birkaç ay içerisinde filizlenerek bozulabilir. Beslenme uzmanları, soğanları çok uzun süre boyunca ilk günkü tazeliğinde saklamanın tüyosunu paylaştı.

Türk mutfağında en sık kullanılan besinler arasında yer alan soğan, yemeklerimizi lezzetlendirmede en önemli yardımcılarımız arasında geliyor.

Bu nedenle soğanı doğru mevsimde satın almak, hem taze soğan kullanımına imkan tanırken hem de ekonomik açıdan büyük bir kolaylık sağlamakta.

SOĞANLAR AYLARCA FİLİZLENMİYOR

Tasarruf amacıyla çok sayıda kişi çuvallar dolusu soğan satın alarak balkon ya da kiler gibi alanlarda saklamaya çalışsa da, doğru tekniklerin uygulanmaması halinde soğanlar kısa bir süre sonra filizlenerek kullanılamayacak duruma gelebilir.

Beslenme uzmanları, oldukça narin yapılı bu besinin ilk günkü tazeliğinde saklanması için takip edilmesi gereken tüyoları paylaştı. Hasattan sadece birkaç hafta sonra soğanların filizlenmeye ya da yumuşamaya başlamaması için doğru depolama tekniğini uygulamalısınız.

SOĞANLAR NASIL SAKLANMALI?

Soğanları bodrum, kiler ya da balkon gibi alanlarda saklamadan önce iyice kuruduklarından emin olmalısınız. Soğanların üzerindeki pullar dökülene kadar hasat sonrası birkaç gün açık havada ve gölgelik bir alanda bekletilmeli.

Soğanları az kurutmanız ya da sıcak ve nemli bir yere koymanız halinde, besinin içinde çürüme süreci başlayacak. Bu durum yalnızca bir ay sonra soğanların kullanılamaz hale gelmesine yol açabilir. Uzmanlar, onlarca yıldır en etkili saklama yönteminin soğan örmek olduğunu belirtiyor.

Başta çok zahmetli görünse de, soğanlar örgülü olarak asıldığında sürekli hava alır, nem biriktirmez ve birbirleriyle yakın temas kurmazlar. Bu nedenle soğanlarda mantar ve küf oluşumu engellenir. Ayrıca uygulanan yöntem nedeniyle bir soğanın çürümesi, diğer soğanların da enfekte olmasını engeller ve topluca bir filizlenmenin önüne geçilir.