Belgeler sızdı, şimdiden uygulanıyor: İşte Trump'ın 'Büyük Avrupa' planı
ABD savunma stratejisi, bu hafta yayınlandı. Ancak iddiaya göre yayınlanan kısaltılmış belgede yer almayan bazı maddeler, Trump'ın 'yeni Avrupa' planını ortaya koyuyor. Defense One haber sitesine göre belgenin yayımlanmayan kısmında Washington’un Avrupa Birliği’ni bölmeyi hedefleyen bir planı yer alıyor. Avrupa'yı bölme fikri üzerinden ilerleyen bu yaklaşım AB’yi zayıflatmayı amaçlıyor. Beyaz Saray ise gizli bir metnin varlığını reddediyor.
ABD hükümeti bu hafta ulusal güvenlik stratejisini gözler önüne seren yıllık belgeyi yayınladı. Belge, Rusya tarafından övülürken Avrupa Birliği'ne yapılan eleştirilerden dolayı Avrupa ülkelerinden tepki topladı.
Belge, ABD'nin Çinle olan mücadelesine odaklanması, Avrupa savunmasından çekilmesini ve Batı ülkelerine odaklanmasını içeriyor.
Bununla beraber belgenin, aslında kısaltılmış bir versiyonun yayınlandığı öne sürüldü. Defense One haber sitesi, belgenin uzun halini incelediğini duyurdu.
Bu belgeye göre ABD, Avrupa Birliği'ni bölerek "müstakil devletleri güçlendirmek istiyor" ve AB'yi zayıflatmayı hedefliyor. Trump, 'Avrupa'yı yeniden büyük yapma' planını hazırlıyor.
ABD'NİN GİZLİ STRATEJİSİ, AVRUPA'YI BÖLMEK
Defense One'a göre yayımlanmayan metin, Avrupa’nın geleceğini etkilemek için "kültürel değerler" üzerinden yeni bir plan öneriyor. Bu plana göre 4 ülke, Avrupa'dan soyutlanacak.
Avusturya, Macaristan, İtalya ve Polonya ile daha fazla çalışılması ve bu ülkelerin Avrupa Birliğinden uzaklaştırılması hedefleniyor.
Daha sağcı bir eksende olan bu ülkelerin 'solcu' olarak tanımlanan Avrupa Birliği'nden soyutlanması öngörülüyor. ABD, Avrupa'yı bu şekilde bölerek zayıflatmayı planlıyor.
Metin, 'ulusal egemenlik ve geleneksel yaşam tarzını' korumayı hedefleyen toplumsal hareketlere ve figürlere destek çağrısı da yapıyor.
YENİ DÜNYA DÜZENİNDE DEMOKRASİ ÖNEMLİ DEĞİL
Strateji, küresel güçler için yeni bir masa kurmayı da öneriyor. G7 benzeri ama zenginlik ve demokratik yönetim şartlarına bağlı olmayan bir 'Temel 5'li' (Core 5) yani, 'C5' tasarlanıyor.
ABD, Çin, Rusya, Hindistan ve Japonya’dan oluşacak bu yapı düzenli zirveler yapacak. Bu masada Avrupa ülkelerinin olmaması dikkat çekiyor.
C5 ülkelerinin ilk gündemi ise "Orta Doğu güvenliği" olarak tarif ediliyor. Orta Doğu'da güvenliğin şartı olarak da özellikle İsrail ile Suudi Arabistan ilişkilerinin normalleşmesi hedefleniyor.
ABD HEGEMONYASI BAŞARISIZ OLDU
Yayımlanmayan metin, Amerikan hegemonyasının başarısızlığını da tartışıyor ve bunun ulaşılabilir olmadığını söylüyor.
ABD'de, Soğuk Savaş sonrası dönemde kalıcı küresel hakimiyet fikrinin benimsendiği anlatılıyor. Ancak bu modelin çalışmadığı belirtiliyor.
Bu modele karşılık 'başka ülkelerin sadece ABD çıkarlarını doğrudan tehdit ettiğinde' öncelikli tehdit sayılması gerektiği savunuluyor. Metin istikrar için bölgesel ortaklarla çalışmayı öneriyor.
Defence One'a göre bu çerçeve, son zamanlarda gördüğümüz Avrupa savunmasından çekilmeyi ve Venezuela merkezli uyuşturucu kartellerine daha fazla odaklanmayı açıklıyor.
Haber yayımlandıktan sonra Beyaz Saray çevrim içi yayımlanan metin dışında başka bir sürümün varlığını reddetti ve alternatif bir özel ya da gizli metin olmadığını açıkladı.