Bu hastalığı olanlar kaşık kaşık nar yesin
Kış aylarının gelmesiyle birlikte bağışıklığı güçlendiren besinler yeniden gündeme geldi. Uzmanlara göre kalp-damar hastalığı riski taşıyanların ve tansiyon sorunu yaşayanların sofralarından narı eksik etmemesi gerekiyor. Antioksidan zengini bu meyve, damar sağlığını koruyor, kolesterolü dengeliyor ve kalp krizi riskini azaltıyor.
Nar, içerdiği polifenol, antosiyanin ve punikalagin adlı güçlü antioksidan bileşenler sayesinde kan damarlarını temizliyor, kötü kolesterolü (LDL) düşürüyor ve iyi kolesterolü (HDL) artırıyor. Düzenli olarak tüketildiğinde damar sertliğini önleyerek kalp krizi ve felç riskini azaltıyor. Uzmanlar, özellikle yüksek tansiyon ve damar tıkanıklığı sorunu yaşayanların her gün bir küçük kâse nar yemesini öneriyor.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Nar, C vitamini bakımından oldukça zengin bir meyve. Günde bir bardak taze sıkılmış nar suyu, vücudun günlük C vitamini ihtiyacının yarısını karşılıyor. Bu özelliğiyle grip, nezle ve diğer kış enfeksiyonlarına karşı doğal bir koruma sağlıyor.
KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR
Bilimsel araştırmalar, narın özellikle prostat ve meme kanseri hücrelerinin büyümesini yavaşlattığını ortaya koydu. Güçlü antioksidan yapısı sayesinde hücreleri serbest radikallere karşı koruyan nar, düzenli tüketildiğinde vücudu kanser oluşumuna karşı savunuyor.
Nar, cilt hücrelerinin yenilenmesini hızlandıran bileşenler içeriyor. Düzenli tüketim, cildin elastikiyetini artırıyor, kırışıklıkları azaltıyor ve yaşlanmayı geciktiriyor. Bu nedenle nar, doğal bir “gençlik meyvesi” olarak da anılıyor.
SİNDİRİMİ DÜZENLİYOR
Yüksek lif içeriği sayesinde nar, sindirim sistemini destekliyor. Kabızlığı önlüyor, bağırsak hareketlerini düzenliyor. Özellikle sabah aç karna bir yemek kaşığı nar yemek, sindirim sistemini dengelemeye yardımcı oluyor.
Nar suyu, kan basıncını düzenlemeye yardımcı oluyor. İçeriğindeki potasyum, tansiyonu dengeleyerek kalp ritmini koruyor. Bu nedenle hipertansiyon hastalarına narın düzenli olarak tüketilmesi öneriliyor.
NASIL TÜKETİLMELİ?
Uzmanlar, narın tanelerinin doğrudan yenilmesinin, suyu sıkılmış haline göre daha faydalı olduğunu belirtiyor. Günde 3–4 yemek kaşığı kadar nar tanesi tüketmek, kalp ve damar sağlığı için yeterli kabul ediliyor.
Nar, hem lezzeti hem de sağlığa olan çok yönlü faydalarıyla kış aylarının en güçlü doğal desteklerinden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle kalp ve tansiyon hastalarının bu meyveyi düzenli olarak tüketmesi öneriliyor.