Çayırhan’da hatalar zinciri kuşkusu

İşçi eylemlerine rağmen geçen yıl 20 milyar liraya özelleştirilen Çayırhan Termik Santrali ve kömür sahalarında meydana gelen kazada bir işçi öldü 21 işçi yaralandı, olayla ilgili 9 kişi gözaltına alındı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Eski Genel Müdür eski Yardımcısı ve Maden Mühendisi Dursun Akyürek, Çayırhan’da özelleştirme sonrası işletmenin üretim sistemi, tahkimat uygulamaları ve denetim süreçlerine ilişkin ciddi kuşkular oluştuğunu söyledi.

SÖZCÜ’ye konuşan Akyürek, kazanın üretim baskısı, yüksek üretim hızı ve tedbirsizlikten kaynaklandığından şüphe ettiklerini söyledi. Özelleştirme sonrası ne tür yatırımlar yapıldığının bilinmediğini belirten Akyürek, “Hızlı üretim demek tahkimat arkasında hızla büyüyen kömürü alınmış boşluk demektir. Bu durumda ani bir göçüğün ölüme meydan verme şartları oluştu demektir” diye konuştu.

AYNI MADEN AYNI KAZA

Türkiye Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel ise Çayırhan maden ocağında 1 işçinin ölümüne 21 işçinin yaralanmasına neden olan kazanın bir yıl önce de aynı nedenle yaşandığını belirterek “Bir yıl arayla aynı kazanın yaşanması bugünkü teknik imkanlarla kabul edilebilir bir şey değil” dedi. Yüksel, geçen yıl aynı madende 14 madencinin yaralandığını hatırlattı. Bilecik’in Osmaneli ilçesindeki maden döküm sahasında yürütülen kazı çalışması sırasında göçük meydana geldi. Göçük altında kalan bir işçi ağır yaralandı.

İşçiler üretime zorlanmıştı

Madende kömür alındıktan sonra oluşan boşlukta göçük olmaması için kontrollü göçertme işleminin yapılması gerektiğini söyleyen Ayhan Yüksel, “Geçen yılki kazada 1 mühendisimiz sakat kalmıştı. Bu kaza ölüm getirdi. Özelleştirme sonrası ocakta ne tür önlemler alındı bilmiyoruz” dedi. Türkiye Maden Mühendisleri Odası, geçen yılki Çayırhan kazası sonrası yaptığı açıklamada gerekli iş güvenliği önlemleri alınmadan işçilerin üretime zorlandığına dikkat çekmişti.