Çiğ tavuğu yıkamak meğer büyük tehlikeymiş: Hemen lavabonuzu temizleyin

Tavuk pişirmeden önce yıkıyorsanız bu alışkanlığınızı derhal terk etmelisiniz. Herkesin merak ettiği bu soruya uzmanlar son noktayı koydu.

Mutfakların vazgeçilmez besinleri arasında yer alan tavuk, yanlış pişirildiğinde ciddi sağlık sorunlara neden olabiliyor. Tavuğu pişirmeden önce eğer yıkıyorsanız uzmanlar bu iki kere düşünün.

Tavuğu pişirmeden önce yıkamanın gıda güvenliği açısından büyük risk taşıdığını belirten Sağlık yetkilileri, çiğ tavuğu yıkamanın temizlik değil tehlike olduğunu aktardı. Avustralya Gıda Güvenliği Bilgi Konseyi, bu alışkanlığın mutfakta bakterilerin yayılmasına neden olabileceğini duyurdu.

YIKAMAK ASLINDA BÜYÜK TEHLİKE

ABD ve Avustralya'da yapılan araştırmalara göre, tavuk yıkayan kişilerin yüzde 60'ının lavabosunda salmonella ve benzeri bakteriler tespit edildi. Uzmanlar, bu bakterilerin yüzeylere ve diğer yiyeceklere sıçrayarak zehirlenmelere yol açabileceğini söylüyor.

HAVLUYLA DURULAYIN

Her yıl milyonlarca insanın salmonella, E. coli ve listeria gibi bakteriler nedeniyle gıda zehirlenmesi yaşadığını hatırlatan yetkililer tavuğu yıkamak yerine nemli bir kağıt havluyla silmenin daha güvenli olduğunu söyledi.

USDA, bakterilerin tamamen yok olması için kümes hayvanlarının en az 74°C (165°F) sıcaklıkta pişirilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca çiğ ete temas eden yüzeylerin sabunlu suyla iyice temizlenmesi öneriliyor.