Coğrafi işaretli altın hasat tamamlandı: Üretimde Türkiye'de ilk sırada, Avrupa'da yok satıyor

Türkiye’nin susam üretiminde lider ili Antalya’da, coğrafi işaretli “Manavgat Altın Susamı” hasadı tamamlandı. Kentte yaklaşık 60 bin dekar alanda yapılan üretimin ardından susamlar paketlenerek hem iç piyasaya hem de yurt dışına gönderildi.

Yüksek yağ oranı, kendine özgü aroması ve besin değeriyle öne çıkan Manavgat susamının, Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret tescili için de çalışmalar başlatıldı.

TÜRKİYE’DEKİ SUSAM ÜRETİMİNİN ÜÇTE BİRİ ANTALYA’DAN

Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, susamın Türkiye’nin en değerli tarım ürünlerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye genelinde 14 bin 439 ton susam üretimi yapıldığını belirten Erkal, bunun 5 bin tonundan fazlasının Antalya’da üretildiğini ifade etti.

Erkal, “Türkiye’deki susam üretim alanlarının beşte biri Antalya’da yer alıyor ancak toplam üretimin üçte birini biz sağlıyoruz. Bu da Manavgat susamının ne kadar verimli olduğunu gösteriyor” dedi.

Kentte hasat döneminin yeni tamamlandığını belirten Erkal, bu yıl geçen yıla göre daha yüksek verim elde edildiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleriyle üretim alanına bin dekar daha eklendiğini aktaran Erkal, üretimin önümüzdeki yıllarda artacağını ifade etti.

Fırat Erkal ayrıca, “Manavgat Altın Susamı coğrafi işaret belgesine sahip. Şimdi Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili için sürecimizi başlattık” diye konuştu.

YAĞ ORANI VE LEZZETİYLE DÜNYADA ÖNE ÇIKIYOR

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Manavgat susamının hem aroması hem de yağ oranıyla diğer bölgelerden ayrıldığını belirtti. Çandır, “Türkiye’deki susamın yüzde 35’i Antalya’da üretiliyor. Osmanlı döneminde saray mutfağında kullanılmasıyla da tarihi bir değeri var. Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescillenen bu susam, lezzetiyle dünya pazarında fark yaratıyor” dedi.

DÜNYA PİYASASINDA YOĞUN TALEP GÖRÜYOR

Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, ilçede yaklaşık 45 bin dönüm alanda susam üretimi yapıldığını ve bu yıl 4 bin 500 ton civarında ürün elde edildiğini söyledi.

Metin, “Manavgat Altın Susamı, hem ekonomik değeri hem de kalitesiyle öne çıkıyor. Yüksek yağ oranı, güçlü aroması ve tahin verimiyle hem iç piyasada hem de ihracatta önemli bir yer tutuyor. Özellikle Japonya, ABD, Irak ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkeden yoğun talep alıyoruz” ifadelerini kullandı.

İlginizi çekebilir