Depreme 2 milyon, dijital müzeye 22 milyon

6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmaya çalışan Gaziantep'te bütçe tercihleri tartışma yarattı. AKP’li başkan Fatma Şahin’in yönettiği Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Deprem Master Planı için yıllık 2 milyon TL ayıran belediye, üç aylık bir firmaya dijital müze donanımı için 22,4 milyon TL ödeyecek. CHP’li Uğur Kalkan, “Can güvenliğine 2 milyon, şova 22 milyon” diyerek yapılan ihale işlemine tepki gösterdi.

6 Şubat depremlerinin ağır yıkıma yol açtığı Gaziantep’te, Büyükşehir Belediyesi’nin 2026 yılı bütçe ve performans programı kamuoyunda tepki topladı. Kenti depreme hazırlayacak Deprem Master Planı için ayrılan ödenek sınırlı tutulurken, “Millet Bahçesi Dijital Müze” projesine ayrılan milyonlarca liralık bütçe dikkat çekti.

DEPREM PLANI KAPLUMBAĞA HIZINDA

Belediyenin stratejik planına göre “Deprem Master Planı Bitirilme Oranı” hedefi 2024 yılı için yüzde 10, 2025 yılı için yüzde 20, 2026 yılı için ise yine yüzde 20 olarak belirlendi. Ancak 6 Şubat felaketini yaşayan kentte, bu hayati planın gerçekleşme oranlarına dair verilerin performans programlarında yer almaması soru işaretlerine neden oldu. Planlama çalışmaları için 2025 ve 2026 yıllarında öngörülen bütçe yıllık yaklaşık 2 milyon TL seviyesinde kaldı. Buna karşılık aynı belediyenin bir dijital müze projesi için bunun yaklaşık 11 katı kaynak ayırması, “öncelik” tartışmasını beraberinde getirdi.

ÜÇ AYLIK FİRMAYA 22 MİLYONLUK İHALE

Tartışmaların odağındaki “Millet Bahçesi Dijital Müze” ihalesini 2B1 Global Sanat ve Teknoloji A.Ş. kazandı. Şirketin kuruluş ve ihale sürecine ilişkin takvim dikkat çekti. 15 Eylül 2025 tarihinde firma kuruldu, 15 Ekim 2025 tarihinde 22,4 milyon TL’lik ihale ilanı yayımlandı. (Firma yalnızca 30 günlük.) 26 Aralık 2025 ise ihale sözleşmesi imzalandığı öğrenildi. Henüz üç aylık bir şirketin, “35 günde teslim” şartı bulunan yüksek bütçeli bir ihaleyi üstlenmesi kamuoyunda “adrese teslim” iddialarını gündeme getirdi. Projenin kapsamı ve teknik yeterlilik süreci ise belirsizliğini koruyor.

"BU SADECE BİR BÜTÇE TERCİHİ DEĞİL”

Konuyu gündeme taşıyan CHP'nin önceki dönem meclis üyesi Uğur Kalkan, belediye yönetimini şu sözlerle eleştirdi:

“Deprem Master Planı hedefi %10’larda sürünürken, Fatma Şahin yönetimindeki belediyenin 22 milyon TL'yi dijital ekranlara gömmesi hangi vicdana sığar? Can güvenliğine 2 milyon, şov projesine 22 milyon! Bu sadece bir bütçe tercihi değil, halkın canını hiçe saymaktır.”

Kalkan, belediyenin kamuoyu adına şu sorulara yanıt vermesi gerektiğini belirtti:

Deprem hedefleri ile performans programı arasındaki veri tutarsızlığının nedeni nedir?

22 milyon TL harcanacak cihazlarda kullanılacak içerik hazır mıdır?

Üç aylık bir firmanın 35 gün içinde montajı tamamlaması nasıl denetlenecektir?