Dev bankadan altın ve gümüş için iddialı senaryo: Yıl sonu tahminini güncelledi
Ocak ayındaki zirvenin ardından son dört ayın en düşük seviyelerine gerileyen altın fiyatlarına ilişkin analiz yayımlayan UBS, kıymetli metallerdeki düşüşün geçici olduğunu ve yıl sonunda yeni rekorlar beklendiğini açıkladı.
İsviçre merkezli yatırım bankası UBS, Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin orta vadede yukarı yönlü eğilimi desteklediğini belirtti. Bankanın stratejisti Joni Teves, kısa vadeli oynaklığın yatırımcıları temkinli olmaya ittiğini ifade ederek, son dönemdeki fiyat düşüşlerini ABD ve Avrupa kaynaklı ETF çıkışlarına bağladı. Buna karşın Çin’deki güçlü iç talebin altın ETF’lerine net giriş sağladığı vurgulandı.
FİYAT GERİ ÇEKİLMELERİ ALIM FIRSATI OLARAK GÖRÜLÜYOR
Piyasadaki spekülatif pozisyonların temizlendiğini ve fiyatların bir taban oluşturduğunu kaydeden banka, geri çekilmelerin portföy çeşitlendirmesi için bir fırsat sunduğuna dikkat çekti.
UBS stratejisti Joni Teves konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Orta Doğu'daki çatışmanın orta vadeli yukarı yönlü riskleri artırdığını, kısa vadeli oynaklığın ise birçok yatırımcıyı beklemede tuttuğunu belirtiyor."
YIL SONU HEDEFİ 5 BİN 600 DOLAR
Yatırımcıların altını uzun vadeli stratejik bir varlık olarak görmeye başladığını ifade eden UBS, yıl sonu altın fiyat hedefini ons başına 5 bin 600 dolar olarak belirledi. Banka, stagflasyon riskleri, ABD kamu borcuna yönelik endişeler ve Fed’in bağımsızlığına dair soru işaretlerinin orta vadede fiyatları destekleyecek temel unsurlar olduğunu öngörüyor.
GÜMÜŞTE ENDÜSTRİYEL TALEP VE OYNAKLIK UYARISI
Kıymetli metallerdeki yükseliş trendinin gümüşü de kapsayacağını öngören UBS, gümüşün altından daha yüksek performans sergileyebileceğini ancak endüstriyel talebe bağlı bir kırılganlık taşıdığını belirtti. Küresel büyümedeki olası yavaşlamanın elektronik ve güneş paneli üreticilerinin talebini düşürebileceği uyarısında bulunuldu.
Fiziksel gümüş piyasasında arz kısıtlılığı nedeniyle açıkların devam etmesi beklenirken, banka altın/gümüş oranının 50 ile 60 aralığında seyredeceğini tahmin ediyor. UBS, gümüşün yüksek fiyat hareketliliği nedeniyle stratejik bir yatırımdan ziyade taktiksel bir varlık olarak değerlendirilmeye devam ettiğini bildirdi.