Doktordan konserve uyarısı: Böyle görünüyorsa asla yemeyin, zehirliyor
Uzman bir doktor, hasarlı ve özellikle çökük konserve kutularından yemek yemenin ölümcül olabilecek bir zehirlenmeye yol açabileceği konusunda uyardı.
Market raflarında darbe almış, ezilmiş veya düşürülüp yeniden rafa konmuş konservelere rastlamak sık görülen bir durum. Ancak çevre sağlığı uzmanı Dr. Ashley Ennedy, bu kutuların sanılandan çok daha tehlikeli olabileceğini söylüyor.
TikTok'ta yayımladığı videoda konuşan Ennedy, net bir şekilde şu uyarıda bulundu:
"Çökük konserveler masum görünür ama sizi ciddi şekilde hasta edebilir."
"FELÇ KALABİLİRSİNİZ UYARISI"
Dr. Ennedy, özellikle kutunun dikiş (kenar) bölgesinden darbe almış olması hâlinde tehlikenin katlandığını belirtti:
"Kutu ezildiğinde hava geçirmez mühür bozulabilir. Bu da Clostridium botulinum bakterisinin çoğalmasına izin verir."
Bu bakteri, sinir sistemini hedef alan ve botulinum toksini adı verilen son derece güçlü bir zehir üretir. Mirror'ın aktardığına göre, bu toksinden çok küçük bir miktar bile botulizm adı verilen, nadir ama ölümcül sonuçlara yol açabilen bir gıda zehirlenmesine neden olabiliyor.
BOTULİZM BELİRTİLERİ NELER?
Dr. Ennedy, toksinin yol açabileceği belirtileri şöyle sıraladı:
- Göz kapağı düşmesi
- Çift veya bulanık görme
- Ağız kuruluğu
- Peltek konuşma
- Yutma güçlüğü
- Nefes almakta zorlanma
- Kol ve bacaklarda güçsüzlük veya felç
- Bulantı ve kusma
Doktor, en tehlikeli yanını ise şöyle anlatıyor:
"Bu toksini göremezsiniz, koklayamazsınız, tadamazsınız. Yani yemek normal görünür ama ölümcül olabilir.”
"SAKIN RİSK ALMAYIN ÇÖPE ATIN"
Dr. Ennedy videoyu şu uyarıyla bitirdi:
"Eğer konserve şişmişse, çökükse veya kapağından sızıntı varsa hiç düşünmeden çöpe atın. Riskine değmez."
Uzmanlar, konserve güvenliği konusunda özellikle son kullanma tarihi geçmemiş olsa bile şişmiş, bombaj yapmış, kenarından darbe almış kutuların kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.