Dünyanın en büyük mağarasında 325 milyon yıllık 2 deniz canavarı bulundu
Kentucky eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük mağara sistemi olarak kabul edilen Mammoth Mağarası’nda yapılan araştırmalar, bilim dünyasında büyük heyecan yarattı. Yaklaşık 325 milyon yıl öncesine ait iki yeni fosil köpekbalığı türü tespit edildi. Keşif, bölgenin tarih öncesi dönemde sığ ve sıcak denizlerle kaplı olduğunu ortaya koydu.
Yaklaşık 675 kilometre uzunluğundaki Mammoth Mağarası’nda yürütülen çalışmalar sırasında, Orta ve Geç Mississippian dönemlerine ait kireçtaşı katmanlarında fosil kalıntılarına ulaşıldı. Araştırmacılar, bu dönemde bölgenin zengin bir deniz ekosistemine ev sahipliği yaptığını belirtti.
İKİ YENİ FOSİL KÖPEKBALIĞI TÜRÜ TANIMLANDI
Uzmanlar tarafından Troglocladodus trimblei ve Glikmanius careforum adı verilen iki yeni türün, ktenakant köpekbalıkları grubuna ait olduğu belirlendi. Her iki türün de yaklaşık 3 ila 3,6 metre uzunluğunda olduğu ve günümüzdeki okyanus beyaz uçlu köpekbalıklarıyla benzer boyutlara sahip olduğu ifade edildi.
NADİR KIKIRDAK KALINTILARI BULUNDU
Keşif sırasında genç bir Glikmanius careforum bireyine ait kısmi çene yapısı da gün yüzüne çıkarıldı. Kıkırdak dokunun fosilleşmesinin son derece nadir olduğu vurgulanırken, bu bulgunun köpekbalıklarının beslenme ve avlanma biçimlerine dair önemli ipuçları sunduğu ifade ediliyor.
ANTİK DENİZLERDE YAŞAMIN İZLERİ
Araştırmalarda, mağara sistemi içinde 70’ten fazla antik balık türüne ait izler de tespit edildi. Bilim insanları, bu alanların bir zamanlar sığ kıyı sularıyla kaplı olduğunu ve çok sayıda deniz canlısını barındırdığını kaydetti.
KEŞİF İŞ BİRLİKLERİYLE MÜMKÜN OLDU
Çalışmalar; Ulusal Park Servisi Paleontoloji Programı, üniversiteler ve gönüllü mağara araştırmacılarının iş birliğiyle yürütüldü. Mağara Araştırma Vakfı’nın katkıları da keşfin önemli parçalarından biri olarak gösteriliyor. Türlerden birine verilen “careforum” adının, bu desteği onurlandırmak amacıyla seçildiği aktarıldı.
EVRİMSEL SÜRECE IŞIK TUTUYOR
Uzmanlara göre bu fosiller, süper kıta Pangea’nın oluşum sürecinde deniz canlılarının nasıl evrimleştiğine dair önemli bilgiler sağladı. Kıyı sularının zamanla değişmesi ve kara parçalarının birleşmesi, bu tarih öncesi köpekbalıklarının dağılımını ve gelişimini doğrudan etkiledi.
FOSİLLER NASIL KORUNDU?
Mağaranın sabit sıcaklık ve nem koşullarının, fosillerin milyonlarca yıl boyunca zarar görmeden korunmasına katkı sağladığı ifade edildi. Araştırma ekipleri, hassas kalıntıların zarar görmemesi için titiz bir çalışma yürüttü.
BİLİMSEL ÖNEMİ BÜYÜK
Bilim insanları, bu keşfin köpekbalığı evrimine dair zaman çizelgesini netleştirmeye yardımcı olduğunu belirtti. Elde edilen verilerin, dünya genelindeki benzer dönemlere ait fosil kayıtlarıyla karşılaştırılacağı aktarıldı.