Dünyanın en tehlikeli bölgesi: 10 milyon yaratık yaşıyor
Güney Amerika'da bulunan 171 bin kilometrekarelik Pantanal sulak alanı, 10 milyonu aşkın timsah popülasyonu ve yüksek yoğunluktaki jaguar varlığıyla gezegenin en riskli doğal yaşam alanı olarak tanımlanıyor.
Brezilya, Bolivya ve Paraguay sınırları içerisinde yer alan Pantanal bölgesi, biyolojik çeşitliliği ve bünyesinde barındırdığı tehlikeli tür sayısıyla bilimsel araştırmalara konu olmaya devam ediyor. BBC Wildlife tarafından yayımlanan verilere göre bölge, dünyadaki en büyük timsah popülasyonuna ev sahipliği yapmasının yanı sıra, kara kaimanlar ve jaguarların ana yaşam sahası konumunda bulunuyor.
JAGUAR VE TİMSAH POPÜLASYONUNDA REKOR SEVİYE
Sulak alanın "mutlak hakimi" olarak kabul edilen jaguarlar, Amerika kıtasının en büyük kedi türü olma özelliğini taşıyor. Kafatası parçalama gücüne sahip çene yapıları ve hem suda hem karada avlanabilme yetenekleriyle öne çıkan bu yırtıcılar, bölgedeki 10 milyondan fazla timsahla aynı ekosistemi paylaşıyor. Ekosistemde ayrıca boz ayı ağırlığına ulaşabilen dev yılanlar, dev kırkayaklar, sümbül papağanları ve dev su samurları gibi endemik türler de bir arada yaşıyor.
Her yıl yaklaşık bir milyon turistin ziyaret ettiği Pantanal, doğal güzelliklerinin yanı sıra hayati riskler de barındırıyor. Jaguar saldırıları nadir olarak kaydedilse de, bölgeyi ziyaret eden turistlerin sıklıkla zehirli örümcek, yılan ve akrep sokmalarına maruz kaldığı rapor ediliyor. Uzmanlar, bölgenin vahşi yapısı nedeniyle güvenlik protokollerine sıkı sıkıya bağlı kalınması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE EKOSİSTEM KAYBI
Pantanal ekosistemi son yıllarda iklim değişikliği ve çevre felaketleriyle mücadele ediyor. Nehir sistemlerindeki bozulmalar ve artan orman yangınları, bölgedeki yaban hayatını tehdit altına almış durumda. Resmi kayıtlara göre, 2020 yılında meydana gelen geniş çaplı yangınlarda yaklaşık 17 milyon omurgalı hayvanın telef olduğu bildirildi.