Elektrikli araç vitesleri değişiyor: Resmen başvuru yapıldı
Japon otomotiv devi Toyota, elektrikli araçlarda debriyaj ve vites kolu deneyimi sunacak, hatta hatalı kullanımda stop etmeyi bile simüle edecek yeni bir sistem için patent başvurusu yaptı.
Elektrikli araç teknolojisinde sürüş alışkanlıklarını değiştirecek yeni bir hamle gerçekleştirildi. Toyota, içten yanmalı motorlu araçlardaki vites değiştirme mekaniğini ve hissiyatını elektrikli otomobillere entegre edecek simüle edilmiş bir manuel şanzıman sistemi geliştirdiğini duyurdu.
HATALI KULLANIMDA STOP ETME ÖZELLİĞİ DE TAKLİT EDİLECEK
Geliştirilen yeni teknolojide, sürücülerin doğrudan müdahale edebileceği fiziksel bir debriyaj pedalı ve vites değiştirme birimi yer alıyor. Sistem, elektrikli araçların doğrusal hızlanma yapısının aksine, sürücüye tıpkı geleneksel vitesli bir otomobil kullanıyormuş hissi vermeyi amaçlıyor.
Söz konusu teknoloji, sadece vites geçişlerini simüle etmekle kalmayıp içten yanmalı motorlarda yapılan sürücü hatalarını da mekanik olarak taklit edebiliyor. Sürücünün yanlış devirde yanlış vites seçmesi durumunda, sistem aracın motorunun durmasını, yani stop etme olayını simüle ederek gerçekçi bir sürüş deneyimi ortaya koyuyor.