En sağlıklı kuruyemiş belli oldu: Ne kaju ne fındık ne fıstık

Ünlü doktor Amir Khan, diyete eklenmesi gereken kuruyemişi açıkladı. Tok tuttuğu gibi kalbi de koruyor. Kendisi de sıklıkla bu kuruyemişi tükettiğini belirtti.

İngiltere'de tanınan doktorlardan biri olan Dr. Amir Khan, sağlıklı yaşam için her gün tükettiği kuruyemişi ve bunun vücuda olan şaşırtıcı etkilerini anlattı. Sosyal medyada milyonlarca izlenmeye ulaşan paylaşımında Dr. Khan, "Küçük ama güçlü bir sağlık kaynağı" olarak belirterek sağlıklı kuruyemişi açıkladı.

Ceviz tükettiğini belirte Dr. Khan, vücudu DNA hasarına ve iltihaplanmaya karşı koruduğunu belirterek, "Ceviz, E vitamini, melatonin ve polifenoller açısından son derece zengindir. Bu antioksidan bileşenler özellikle ceviz kabuğunun ince zar kısmında yoğunlaşır" dedi.

VÜCUDU KORUYOR

Dr. Khan'a göre, çevresel faktörler nedeniyle oluşan serbest radikaller hücrelere zarar vererek yaşlanmayı hızlandırıyor. Fakat cevizdeki güçlü antioksidanlar, bu serbest radikalleri etkisiz hâle getirerek vücut direncini artırıyor.

KALP DOSTU

Diğer tüm kuruyemişler arasında en yüksek oranda omega-3 yağ asidi içeren ceviz, özellikle alfa linolenik asit (ALA) bakımından dikkat çekiyor. Dr. Khan bu konuda şöyle dedi:

"ALA, vücudun üretemediği ama mutlaka dışarıdan alınması gereken bir yağ asididir. Kalp sağlığını korur, kan basıncını dengeler ve gelişim için büyük önem taşır."

Düzenli ceviz tüketiminin, kalp hastalıklarına neden olabilecek zararlı kolesterol (LDL) ve trigliserit seviyelerini düşürdüğü bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.

BEYİN VE BAĞIRSAĞA İYİ GELİYOR

Ceviz sadece kalp değil ayrıca beyin ve bağırsak sağlığı için de büyük önem taşımaktadır. Dr. Khan, cevizde bulunan liflerin bağırsaklardaki faydalı bakterilerin gelişimini desteklediğini belirtti. Bu durum sindirimi kolaylaştırırken, bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.

Ayrıca cevizdeki besinler, yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan beyin iltihaplarını önleyerek bilişsel fonksiyonları korumaya yardımcı oluyor.

GÜNLÜK BESLENMEYE DAHİL EDİN

Cevizin günlük beslenmeye dahil etmenin 5 kolay yolunu açıklayan Dr. Khan, sırayla şunları söyledi:

Yulaf lapasına, yoğurda veya smoothie kaselerine kıyılmış ceviz ekleyin.

Şekerli atıştırmalıklar yerine ara öğünlerde bir avuç ceviz tercih edin.

Salatalarınıza veya sebze yemeklerinize ceviz serpin.

Ev yapımı granola bar, kek veya muzlu ekmek tariflerinde ceviz kullanın.

Kavrulmuş cevizleri tuzlu yemeklerde garnitür olarak değerlendirin.

BİLİM NE DİYOR?

Healthline’ın aktardığı araştırmalara göre, günde 30–60 gram ceviz tüketmek kalp sağlığını güçlendiriyor.

2021 tarihli bir çalışma, günlük ceviz tüketiminin kolesterolü düşürdüğünü, 2017’de yapılan başka bir araştırma ise sekiz hafta boyunca her gün 43 gram ceviz yemenin kan basıncı ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler yarattığını ortaya koydu.

CEVİZİN FAYDALARI BİLİMSEL OLARAK KANITLANMIŞ

Güçlü antioksidan kaynağıdır.

LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürür.

En zengin bitkisel omega-3 kaynağıdır.

Vücuttaki iltihaplanmayı azaltır.

Sağlıklı bağırsak florasını destekler.

Bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki gösterebilir.

Tokluk hissini artırarak kilo kontrolüne yardımcı olur.

Tip 2 diyabet riskini azaltabilir.

Beyin sağlığını destekler, yaşa bağlı hafıza sorunlarını önleyebilir.

Erkek doğurganlığını ve sperm kalitesini artırabilir.

İlginizi çekebilir