Fırıncıların yüz yıllık sırrı ortaya çıktı: Ekmek bayatlamasın diye böyle yapıyorlarmış
Türk sofralarının vazgeçilmezi olan ekmek, kısa sürede bayatlayarak çoğu zaman çöpe gidiyor. Ancak fırıncıların yıllardır kullandığı bir yöntem sayesinde ekmekler, günlerce taze kalabiliyor.
Fırıncıların sırrı aslında tamamen sıcaklık ve hava temasının doğru yönetimiyle ilgili. Üç kritik uyarı ise şöyle:
- Bez torba ya da keten kese içinde saklayın. Bu, ekmeğin hava almasını sağlar ve küflenmesini önler.
- Buzdolabına koymayın. Soğuk ortam, ekmeğin nişastasını kristalleştirerek daha çabuk bayatlamasına yol açar.
- Uzun süre dayanmasını istiyorsanız dilimleyip dondurucuda saklayın. Çıkardığınızda birkaç dakika ısıtmanız yeterli olacaktır.
İŞİN SIRRI POŞETLEMEDE SAKLI
Ayrıca inisiyatifi neredeyse tamamen fırıncıların elinde olan bir aşama var: Poşetleme. Doğru poşetlemenin püf noktaları ise şöyle:
- Sıcak ekmek doğrudan poşete konulduğunda buhar, ekmeğin kabuğunu yumuşatıyor ve daha hızlı bayatlamasına neden oluyor.
- Oysa ekmek oda sıcaklığında iyice soğuduktan sonra kağıt ya da bez torbada saklandığında tazeliğini çok daha uzun süre koruyor.
Ustalar, bayatlamayı önlemenin en etkili yolunun "doğru saklama" olduğunu söylüyor:
"Ekmek sıcaklığını attıktan sonra bez torbada beklerse günlerce taze kalır. En büyük hata sıcak ekmeği poşete koymak."