Fonlar geri döndü, altın 3 haftada yüzde 14 yükseldi

Altının hem ocak ayındaki yükselişinde hem de devamındaki sert düşüşünde belirleyici olan fonlar yeniden değerli metale yöneldi.

Pusula Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, geçen hafta tek günde fonların 18 ton altın aldığını vurgulayarak “Temmuz ayında altın fonlarına 18 tonluk giriş olmuştu. ABD Hazine’nin duyurusundan sonra tek günde fonlar 18 ton aldı. Gerçekten altının yükselmesine gerektirecek bir durum yok ama fonlar öncüdür. Fonlara giriş olması, altın için iyi bir neden” dedi. Eryılmaz, Çin ve Polonya’nın öncülüğünde merkez bankalarının altın almasının da değerli metali desteklediğini söyledi.

FED BAŞKANI İZLENECEK

Filiz Eryılmaz, ABD Merkez Bankası Başkanı Kevin Warsh’ın cuma günü Jackson Hole toplantısında yapacağı konuşmanın altın için kritik olacağının belirterek “Yüzde 55 ihtimalle enflasyon konusunda şahin ama faiz artışı konusunda bir şey söylemeyen Warsh göreceğiz. Yüzde 25 ihtimalle şahin, yüzde 20 ihtimalle de güvercin konuşma olabilir” diye konuştu.

Eryılmaz, Borsa İstanbul’da ise Sermaye Piyasası Kurulu’nun bu hafta açıklaması beklenen ve çok tartışılan serbest fon düzenlemesinin takip edileceğini hatırlatarak “Düzenleme, borsadaki fiyatlamayı belirleyecek” dedi.

‘4 BİN 800 DOLARA ULAŞABİLİR’

Altın, ağustos ayının ilk 3 haftasında dolar bazında yüzde 13.8’lik artışla 4 bin 46 dolardan 4 bin 603 dolara ulaştı. Emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, altının yeniden 4 bin 800 dolar seviyelerine ulaşabileceğini tahmin ediyor.