Havuçların aylarca taze kalmasını sağlayan yöntem: Ne yumuşuyor ne bozuluyor
Havuçların tazeliğini haftalarca hatta aylarca korumanın püf noktalarını paylaştı. Bu basit yöntemi çoğu kişi göz ardı ediyor fakat faydası oldukça etkili.
Yanlış saklama nedeniyle sebzelerin daha büyük gün gelmeden bozulabileceğine dikkat çeken uzmanlar, haftalar kala yapılan uyarılarda, yiyeceklerin buzdolabında ve depoda nasıl konumlandırıldığının büyük önem taşıdığı belirtti. Çünkü havuçların asla yan yana getirilmemesi gereken bazı ürünler bulunuyor.
Uzmanlar, havuçların etilen gazı salgılayan meyve ve sebzelerden uzak tutulması gerektiğini belirtiyor. Çünkü elma, muz, avokado, biber ve domates gibi ürünlerin yaydığı bu gaz, olgunlaşma ve fermantasyon sürecini hızlandırarak havuçların daha çabuk bozulmasına neden oluyor.
Havuçların daha uzun süre diri ve canlı kalması için önerilen yöntemlerden biri de hava geçirmez kap kullanmak. Dibine az miktarda su eklenen kaplarda saklanan havuçlar, doğal olarak nem emdikleri için gevrekliğini koruyor. Bu yöntemle buzdolabında saklanan havuçların üç aya kadar dayanabileceği ifade ediyor.
YETİŞTİKLERİ ORTAMA BENZER KOŞULLARDA MUHAFAZA EDİLMELİ
Havuçlar marketten değil de doğrudan bahçeden toplanmışsa, mümkün olduğunca yetiştikleri ortama benzer koşullarda muhafaza edilmesi öneriliyor. Uzmanlar, kullanılana kadar havuçların iyi drenajlı toprakta tutulmasını ve don riskine karşı saman ya da eğrelti otu gibi malzemelerle örtülmesini tavsiye ediyor.
Alternatif olarak, büyük bir kutunun bahçe kumu ve ağaç yongası karışımıyla doldurulabileceği ya da toprakla katmanlar halinde dizilen havuçların tamamen örtülerek saklanabileceği belirtiliyor.
PLASTİK POŞET UYARISI
Pazardan ya da marketten alınan havuçları plastik ambalajlarında bırakmamak da önemli bir detay. Uzmanlara göre, bu ince poşetler yalnızca taşıma amaçlı ve uzun süreli saklama için uygun değil. Plastik poşetler nemi içeride hapsederek havuçların küflenmesine ve çürümesine yol açabiliyor.
YIKAMADAN SAKLAMAYIN
Havuçların hemen yıkanmaması bir diğer detay. Üzerindeki toprak kalıntılarının, havuçları kuruluğa karşı koruyan doğal bir bariyer oluşturduğu belirtiliyor. Ayrıca, havuçların yeşil yapraklarının kökten su çektiği için saklamadan önce taç kısmından kesilmesi öneriliyor.
SOYULMUŞ HAVUÇ NASIL SAKLANMALI?
Soyulmuş havuçlar için ise farklı bir yöntem tavsiye ediliyor. Uzmanlar, bu havuçların nemli ve temiz bir mutfak havlusuna sarılarak buzdolabında saklanabilmesi gerektiğini ifade etti. Bir diğer seçenek ise, dibine az miktarda su eklenmiş kapalı bir kapta buzdolabında muhafaza etmek. Böylelikle doğru saklama yöntemleriyle havuçların hem tazeliğini hem de lezzetini uzun süre korumak mümkün.