Hem doğa hem tarih talanı
Manisa’da bir zamanlar çöl olan arazi halkın çabasıyla yemyeşil ormana dönüştü Şimdi o ormanı altın madeniyle yeniden çölleştirmek istiyorlar. Halk karşı çıkıyor.
Vahşi madenciliğe karşı direnişin son adresi Manisa Akhisar’daki Sazoba Mahallesi’nde yer alan Taysun Ormanı oldu. Bir dönem “Taysun Çölü” olarak anılan, erozyon ve çölleşmenin tarımı yuttuğu bölge; vatandaş, TEMA Vakfı ve Orman Genel Müdürlüğü’nün çabasıyla ormana dönüştürüldü. Şimdi aynı alan altın madenciliği için feda edilmek isteniyor.
‘GERİ DÖNÜLMEZ ZARAR’
Yöre halkı, madene karşı çıktı. Akhisar Çevre Derneği öncülüğündeki eylemde köylüler, projenin 1. Derece Sit Alanı olan ormanda yapılmasının doğal yaşamı ve su kaynaklarını yok edeceğini, geri döndürülemez tahribatlara yol açabileceğini belirtti. Yöre halkı, “Hava olmadan nefes, su olmadan yaşam, toprak olmadan gelecek olmaz” pankartı açtı.
‘YARINLARI KORUYACAĞIZ’
Eyleme destek veren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ise şunları söyledi: “Bir zamanlar çöl olan bu toprakları halk yeşertti. Burası aynı zamanda antik Lidya yerleşimi. Sadece doğa değil, tarih de katledilmek isteniyor. SİT alanı orman rant alanı yapılamaz. Suyumuzu, toprağımızı, çocuklarımızın yarınlarını korumak için mücadele edeceğiz.”
HALK YEŞERTTİ AKP KURUTACAK
1990’lı yıllara kadar Türkiye’nin ilk ve tek çölü olan Taysun’da uzun yıllar hayat belirtisi görülmedi. Kumlar tarım arazilerini yuttu, erozyon da arttı. 1996 yılında TEMA Vakfı ve Orman Genel Müdürlüğü, merhum bilim insanı Alaettin Taysun öncülüğünde harekete geçti. Yapılan çalışmalarla çöl doğaya kazandırıldı, 100 bini aşkın akasya ve çam fidanı dikildi. Halkın çabasıyla çöl, doğal bir ormana dönüştü. Arıcılık, hayvancılık gelişti. Alaatin Taysun ile TEMA Vakfı Başkanı Hayrettim Karaca’nın gayretleri ile 26 yıldır orman olan bu bölge şimdi rant uğruna feda edilmek isteniyor.
Indiana Jones filmi burada çekildi
Bölgede dünyanın en kaliteli kuru üzümü yetişiyor. Başta İngiltere, Hollanda ve Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesine; ayrıca Japonya ve Çin’e ihracat yapılıyor. Madencilik faaliyeti tarıma zarar verecek. Altın madeni için binlerce ağaç kesilecek ve sondaj kuyuları ile toprak kazılacak. Uzmanlar olası tehlikelere dikkat çekiyor.