İkinci el kızarmış tavuklar kapış kapış satılıyor

Filipinler'in yoksul mahallelerinde çöpten toplanıp temizlenerek yeniden kızartılan ve "pagpag" adı verilen tavuk parçaları yok satıyor. Yoksulluğun son noktası olan bu yemek, milyonlarca takipçisi olan Çinli bir fenomenin çektiği videoyla yeniden dünya gündemine girdi.

"Pagpag" kelimesi Filipince "toz silkme" anlamına geliyor. Bu yiyecek; restoranlardan ve çöplerden çıkan atık tavuk, et ya da balık parçalarının gün ağarmadan toplayıcılar tarafından bulunması, tekrar temizlenmesi, baharatlanması ve derin yağda kızartılmasıyla hazırlanıyor.

Filipinler'in büyük şehirlerindeki aşırı yoksul aileler için çoğu zaman tek ulaşılabilir protein kaynağı olan bu yemek, 1960'larda ülkenin derin ekonomik krizle boğuştuğu dönemde ortaya çıktı. İşsizliğin arttığı yıllarda şehirlerde oluşan gecekondu bölgelerinde hayatta kalmak için atık yiyecekler değerlendirilmek zorundaydı. Bu durum zamanla "pagpag" kültürünü yarattı.

'İKİNCİ EL TAVUK' BÖYLE HAZIRLANIYOR

- Toplayıcılar sabahın çok erken saatlerinde restoran çöplerini tarıyor.

- Bozulmamış görünen protein parçalarını alıp esnafa satıyor.

- Sokak satıcıları bu parçaları ince doğrayıp baharatlayarak yeniden kızartıyor.

Bir porsiyonun fiyatı yaklaşık 20-30 peso (yaklaşık 14.50-22 TL arası). Yani ülkede günlük ortalama gelirin çok altında yaşayanlar için ulaşılabilir bir seçenek olarak görülüyor.

NEDEN GÜNDEM OLDU?

6.5 milyon takipçili Çinli gezgin fenomen 'Baozou Brother', pagpag denediği videosuyla sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Fenomen, yemek için "Tadı idare eder ama psikolojik olarak yutmak çok zor" ifadelerini kullandı.

Videoda birkaç ısırık aldıktan sonra çevredeki Filipinli çocuklar etrafına toplandı ve hep birlikte yemeye başladılar. Fenomen, "İşte dünyanın adaletsizliği... Zenginlerin çöpe attığı şeyler burada bir hazine" diyerek tepkisini dile getirdi.

İlginizi çekebilir