ABD'den Ayşenur'la ilgili İsrail'e sert tepki

İsrail, Batı Şeria'da Filistin topraklarındaki işgale karşı düzenlenen barışçıl gösteride İsrail askeri tarafından başından vurularak hayatını kaybeden Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüyle ilgili açıklama yaptı. ABD'den ise İsrail ordusuna sert eleştiri geldi.

İsrail, Batı Şeria'da katledilen Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin vurulmasının kasıtlı olmadığını savundu.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), ABD ve Türkiye çifte vatandaşlığı olan Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da geçen hafta öldürülmesine ilişkin soruşturmada Eygi'nin öldürülmesinin kasten olmadığı sonucuna varıldığını açıkladı. Açıklamaya göre İsrail, otopsi yapılması talebinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, Eygi'nin öldürülmesinin "sebepsiz ve haksız" olduğunu, İsrail güvenlik güçlerinin angajman kurallarında bazı temel değişiklikler yapması gerektiğini gösterdiğini açıkladı.

Blinken, "Hiç kimse bir protestoya katıldığı için vurularak öldürülmemeli" diyerek İsrail ordusuna karşı bugüne kadarki en sert açıklamasını yaptı. Blinken, "İsrail güvenlik güçlerinin Batı Şeria'daki faaliyetlerinde, angajman kurallarındaki değişiklikler de dâhil olmak üzere bazı temel değişiklikler yapması gerekiyor" dedi.

Türk ve Filistinli yetkililer Cuma günü yaptıkları açıklamada, İsrail askerlerinin yerleşim yerlerinin genişletilmesine karşı düzenlenen bir protestoya katılan 26 yaşındaki Türk ve ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'yi vurduklarını söylemişlerdi.

ABD, Eygi'nin öldürülmesine ilişkin kapsamlı bir soruşturma başlattığına inandığını belirterek İsrail'den bu soruşturmayı sonuçlandırmasını istemişti.