İstanbul’dan kaçanların yeni adresi belli oldu: Tersine göçte öne çıkan iller açıklandı
Bir dönem “taşı toprağı altın” sözüyle anılan İstanbul, son yıllarda artan trafik, yükselen yaşam maliyetleri ve yoğun kalabalık nedeniyle cazibesini büyük ölçüde yitirdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2024 yılı göç verileri, megakentin artık göç alan değil, en fazla göç veren şehirlerden biri haline geldiğini ortaya koydu.
Uzun yıllar boyunca iş, eğitim ve daha iyi yaşam umuduyla milyonların yolunu tuttuğu İstanbul’da tablo tersine döndü. Açıklanan verilere göre kent, aldığı göçten çok verdiği göçle dikkat çekti. Artan kira fiyatları, ulaşım sorunları ve günlük yaşamın zorlaşması, on binlerce kişinin İstanbul’dan ayrılmasına neden oldu.
TERCİHLER DEĞİŞTİ, EGE HAYALİ GERİ PLANDA KALDI
Yakın geçmişte İstanbul’dan ayrılanların ağırlıklı olarak Ege kıyılarını tercih ettiği görülüyordu. Ancak 2024 verileri, bu eğilimin de değiştiğini gösterdi. Göç edenlerin yöneldiği iller arasında sanayisi ya da denizi olmayan bir Anadolu kentinin üst sıralara yükselmesi dikkat çekti.
ANADOLU ŞEHİRLERİ ÖNE ÇIKTI
TÜİK verilerine göre, İstanbul’dan ayrılanların önemli bir bölümü Marmara ve İç Anadolu’daki şehirlere yöneldi. Daha sakin yaşam, görece düşük maliyetler ve aile bağlarının etkili olduğu değerlendirildi.
EN ÇOK GÖÇ ALAN İLLER AÇIKLANDI
2024 yılı verilerine göre İstanbul’dan göç edenlerin en fazla yerleştiği iller ve göç alan kişi sayıları şöyle sıralandı:
10- Samsun: 10 bin 200 kişi
9- Balıkesir: 10 bin 288 kişi
8- Sakarya: 11 bin 470 kişi
7- Antalya: 11 bin 510 kişi
6- Bursa: 12 bin 503 kişi
5- İzmir: 16 bin 37 kişi
4- Tekirdağ: 18 bin 772 kişi
3- Tokat: 18 bin 814 kişi
2- Ankara: 19 bin 84 kişi
1- Kocaeli: 21 bin 600 kişi
KOCAELİ ZİRVEYE YERLEŞTİ
Listenin ilk sırasında yer alan Kocaeli, İstanbul’a yakınlığı, sanayi olanakları ve ulaşım avantajlarıyla en fazla göç alan il oldu. Tokat’ın üçüncü sıraya yükselmesi ise tersine göçte Anadolu şehirlerinin öneminin arttığını gösteren çarpıcı bir veri olarak değerlendirildi.
Uzmanlara göre bu tablo, önümüzdeki yıllarda Türkiye’de iç göç dinamiklerinin daha da değişebileceğine işaret ediyor.