Karabiber veya pul biber değil: Bu baharat kolesterolü dengeliyor, en sağlıklısıymış
Bu baharat sadece aromasıyla değil sağlığa olan etkisiyle de şaşırttı. Bilimsel araştırmalara göre kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü artırarak kalp-damar sağlığını koruyor...
Mutfaklarda köri, çorba ve güveçlerin vazgeçilmezi olan kişniş, sadece aromasıyla değil, sağlığa sunduğu faydalarla da dikkat çekiyor. Yapılan bilimsel araştırmalar, kişniş tohumlarının kalp ve damar sağlığı üzerinde koruyucu etkiye sahip olduğunu ortaya koydu. Düzenli tüketildiğinde kolesterolü dengeleyip, tansiyonu düşürmeye yardımcı olabiliyor.
KOLESTEROLÜ DENGELİYOR
Current Cardiology Reviews dergisinde yayımlanan araştırmada, kişniş tohumlarının kandaki “kötü kolesterol” (LDL) ve trigliserit seviyelerini azalttığı, buna karşılık “iyi kolesterol” (HDL) seviyesini yükselttiği belirlendi. Bilim insanları, kişnişin içeriğinde bulunan doğal bileşenlerin yağ metabolizmasını düzenleyerek damar tıkanıklığı riskini azalttığını söylüyor.
Aynı şekilde 2008’de yapılan bir başka çalışmada da, kişniş tohumlarının kolesterol dengesine olumlu etkileri laboratuvar ortamında gözlemlendi. Uzmanlara göre bu doğal baharat, kalp krizi ve felç gibi riskleri azaltmada destekleyici rol oynayabilir.
HEM TANSİYONU DÜŞÜRÜYOR HEM DE VÜCUDU DENGELİYOR
2009 yılında Journal of Ethnopharmacology dergisinde yayımlanan bir araştırma, kişniş tohumlarının kan basıncını düzenleyici etki gösterdiğini ortaya koydu. Bitkinin içinde bulunan bazı aktif maddeler, damar gevşetici ve idrar söktürücü etki yaratarak tansiyonu düşürebiliyor. Uzmanlar, bu özelliğin kişnişi doğal bir destekleyici gıda haline getirdiğini belirtti.
DOĞAL BİR ŞİFA KAYNAĞI
Kişniş sadece kalp sağlığını değil, bağışıklık ve sindirim sistemini de destekliyor. Antioksidan bileşenleri sayesinde vücudu serbest radikallere karşı koruyor. Ayrıca iltihap önleyici etkisiyle de öne çıkan bu baharat, kan şekeri kontrolü konusunda da yardımcı olabiliyor.
Kişniş tohumları hem bütün halde yemeklere eklenebiliyor hem de öğütülmüş toz formuyla baharat karışımlarında kullanılabiliyor. Uzmanlar, kişnişi aşırıya kaçmadan, dengeli şekilde beslenme düzenine dahil etmenin faydalı olduğunu belirti.