Karabük’te orman köylüleri yetersiz ücretlere karşı eylem yaptı

Karabük’te bir araya gelen kooperatif temsilcileri ve orman köylüleri, yeterli destek sağlanmaması halinde binlerce kişinin işsiz kalabileceğini belirtti. CHP’li Cevdet Akay, Batı Karadeniz ekonomisinin risk altında olduğunu söyledi

Batı Karadeniz’in farklı il ve ilçelerinden gelen kooperatif temsilcileri ile orman köylüleri, bölgedeki ekonomik sorunlara dikkat çekmek amacıyla eylem düzenledi. Karabük başta olmak üzere Zonguldak ve Bartın’dan çok sayıda katılımın olduğu buluşmada, sektörde yaşanan sıkıntılar dile getirildi.

Eylemde konuşan Cevdet Akay, Batı Karadeniz’de yaklaşık 104 kooperatifin faaliyet gösterdiğini belirterek, bu kooperatiflerde yaklaşık 8 bin kişinin çalıştığını, dolaylı olarak ise 25 bin kişinin geçimini bu yapıdan sağladığını ifade etti.

Akay, Türkiye genelinde merkez birliklerine bağlı 2 bin 831 kooperatif bulunduğunu ve yaklaşık 278 bin üyesi olduğunu kaydederek, “Toplamda 1 milyon 112 bin kişiyi ilgilendiren bir konuyu konuşuyoruz. Batı Karadeniz bu sürece öncülük ediyor” dedi.

"İSTİHDAM SORUNU BÜYÜYOR"

Gerekli önlemler alınmadığı takdirde ciddi sonuçlar doğabileceğini vurgulayan Akay, orman köylülerinin işlerini bırakmak zorunda kalabileceğini söyledi. Bu durumun yalnızca bireysel değil, bölgesel bir ekonomik soruna dönüşeceğini belirten Akay, özellikle Yenice ekonomisinin olumsuz etkilenebileceğini dile getirdi.

Kooperatif temsilcileri ise artan maliyetler, üretim süreçlerindeki zorluklar ve destek mekanizmalarındaki yetersizlikler nedeniyle ayakta kalmakta zorlandıklarını ifade etti. Katılımcılar, yetkililere çağrıda bulunarak kalıcı ve sürdürülebilir çözümler talep etti.

Eylem, yapılan basın açıklamasının ardından olaysız şekilde sona erdi.