Dünyanın yeni elektrikli araç lideri olmaya geliyor
En büyük rakibi TESLA'yı geride bırakarak dünyanın elektrikli araç sektöründe lider olmaya hazırlanan BYD tüm stratejisini kurdu, emin adımlarla ilerliyor.
Küresel otomotiv piyasasında dengeler değişiyor; Çinli BYD, yıllık satışlarda Tesla’yı resmen geride bırakarak dünyanın yeni elektrikli araç lideri olmaya çok yakın. Tesla tarafında ise vergi indirimlerinin sona ermesi ve artan rekabet, dördüncü çeyrekte sert bir düşüş beklentisini beraberinde getirdi.
Tesla’nın eylül ayı rakamlarındaki artışın ardında, ABD’de elektrikli araç alıcılarına sağlanan 7.500 dolarlık vergi indiriminin sona ermesi yatıyordu. Donald Trump yönetiminin desteklediği yasa tasarısıyla kaldırılan bu teşvik, tüketicilerin alımlarını öne çekmesine neden olmuştu. Ancak bu "tek seferlik" artışın ardından Deutsche Bank, Tesla’nın dördüncü çeyrek satışlarının Kuzey Amerika ve Avrupa’da üçte bir, Çin’de ise onda bir oranında düşeceğini öngörüyor.
Sektör analistleri, Elon Musk’ın aşırı sağcı politikalara verdiği desteğin önemli pazarlarda markaya olan talebi olumsuz etkilediğini belirtiyor. Öte yandan Tesla, sadece BYD ile değil, Avrupa’nın otomotiv devleriyle de zorlu bir rekabetin içinde. Wedbush Securities’ten Dan Ives, "Tesla’nın teslimatlarda bir miktar zayıflık yaşayacağına inanıyoruz" diyerek, piyasaların artık 2026’da ticarileşmesi beklenen otonom araçlara odaklandığını vurguladı.
DENİZAŞIRI BÖLGELERE KAYDI
Kendi iç pazarında fiyat odaklı tüketici nedeniyle kârlılığı düşen BYD, stratejisini denizaşırı pazarlara kaydırdı. Macaristan gibi bölgelerde üretim tesisleri kuran şirket, bu sayede hem Avrupa hem de ABD’nin Çin menşeli araçlara uyguladığı ağır gümrük vergilerini aşmayı hedefliyor. Fitch Ratings’ten Jing Yang, BYD’nin coğrafi çeşitliliğinin, karmaşıklaşan gümrük tarifesi ortamında en büyük kozu olacağını belirtiyor.
Liderliği kaybetme riskiyle karşı karşıya olan Tesla, çıkış kapısını teknolojide arıyor. Analistlere göre Tesla’nın geleceği, "Gözsüz Sürüş" ve "Tam Otonom Sürüş" (FSD) teknolojilerindeki atılımlara bağlı. Elon Musk, otonom robotaksi modeli Cybercab’in Nisan 2026’da üretime gireceğini duyururken, Model 3 ve Model Y’nin daha düşük fiyatlı versiyonlarıyla da geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyor.