Ne kepekli ne de kara buğdaylı en sağlıklı ekmek açıklandı
Hemen hemen herkesin tükettiği ekmek ile ilgili uzmanlardan yeni bir araştırma geldi. Günlük beslenmede en sağlıklı ekmek tercihi sizi çok şaşırtacak. Harvard Halk Sağlığı Okulu tarafından yapılan araştırmaya göre, kepekli ya da tam tahıllı ekmek yerine "filizlenmiş tahıl ekmeği" en sağlıklı seçenek olarak öne çıktı.
Filizlenmiş tahıl ekmeği, klasik un yerine öğütülmüş filizlenmiş buğday, çavdar veya arpa tanelerinden hazırlanıyor. Bu sayede lif ve protein oranı daha yüksek oluyor. Ayrıca düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerini ani şekilde yükseltmiyor. Ekmeğin içeriğinde yer alan B vitaminleri, mineraller ve antioksidanlar da sindirimi kolaylaştırıyor.
SİNDİRİMİ DESTEKLİYOR, KOLESTEROLÜ DENGELİYOR
Beslenme uzmanlarına göre, bu ekmek bağırsak sağlığını destekleyen yüksek lif ve enzim içeriğiyle dikkat çekiyor. Düşük glisemik indeks özelliğiyle prediyabet ve insülin direnci olan bireyler için de uygun bir alternatif sunuyor. Düzenli tüketildiğinde kandaki "kötü" kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda uzun süreli tokluk hissi sağlayarak iştahı dengeliyor.
HANGİ EKMEKLERDEN UZAK DURULMALI?
Uzmanlar, özellikle beyaz ekmekten kaçınılması gerektiğini vurguluyor. Rafine undan yapılan bu tür ekmekler, neredeyse hiç besin değeri taşımadığı gibi, kan şekerinde ani yükselmelere neden olabiliyor. Ayrıca içeriklerinde şeker, margarin ve koruyucular bulunan işlenmiş ekmeklerin, iltihaplanma, fazla kilo ve metabolik rahatsızlıklara yol açabileceği ifade ediliyor.
Karamelize kabuklu ekmekler ise yüksek sıcaklıkta pişirilirken oluşan ve sağlığa zararlı olduğu bilinen akrilamid maddesi açısından risk taşıyor.
UZMANLARIN ÖNERİSİ FİLİZLENMİŞ TAHIL EKMEĞİ
Tüm bu bulgular, filizlenmiş tahıllardan yapılan ekmeğin sadece daha sağlıklı değil, aynı zamanda metabolik hastalıkları önlemede de etkili olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar, mümkün olduğunca katkı maddesi içermeyen, lif ve vitamin açısından zengin ekmek türlerinin tercih edilmesini tavsiye ediyor.