Ne portakal ne mandalina ne de limon: En fazla C vitaminine sahip meyve belli oldu

Vücudun kendi başına üretemediği ve depolayamadığı C vitamini, günlük olarak besinlerden alınması gereken en önemli vitaminlerden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen C vitamini, patojenlerle savaşta kilit rol oynuyor. Ancak C vitamini denildiğinde akla ilk gelen portakal, limon ya da mandalina değil, bu alanda zirvede yer alan başka meyveler bulunuyor.

Healthline tarafından paylaşılan verilere göre, C vitamini bakımından en zengin 5 meyve arasında tropikal ve renkli çeşitler öne çıkıyor. Bu besinler yalnızca yüksek C vitamini oranlarıyla değil, aynı zamanda kalp, sindirim ve cilt sağlığına olan katkılarıyla da dikkat çekiyor.

C VİTAMİNİ DEPOSU

100 gram guava, 228 miligram C vitamini içeriyor. Bu meyve yalnızca yüksek vitamin içeriğiyle değil, aynı zamanda kan şekeri dengesini koruması, kalp ve bağırsak sağlığını desteklemesi, cilt dokusunu güçlendirmesiyle de öne çıkıyor.

DOLMALIK BİBER DE LİSTEDE

100 gram dolmalık biberde 128 miligram C vitamini bulunuyor. Göz sağlığı üzerindeki olumlu etkileriyle bilinen dolmalık biber, bağışıklık sistemini destekleyici özelliğiyle de öne çıkıyor.

KİVİ, PAPAYA VE ÇİLEK DE ZENGİN KAYNAKLAR ARASINDA

100 gram kivide 93 miligram, papayada 61 miligram, çilekte ise 59 miligram C vitamini yer alıyor. Bu meyveler, sindirim sistemini destekliyor, serbest radikallerin etkisini azaltıyor, cilt sağlığını koruyor ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruma sağlıyor.

UZMANLARDAN GÜNLÜK TÜKETİM UYARISI

Uzmanlar, kadınların günlük 75 miligram, erkeklerin ise 90 miligrama kadar C vitamini alması gerektiğini belirtiyor. Hamile kadınlar için önerilen miktar ise günde 85 miligram olarak açıklanıyor.

İlginizi çekebilir