New York borsası düşüş seyrinde kapandı

ABD borsalarında gün, ABD Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından negatif seyirle tamamlandı. Dow Jones endeksi, 300 puanın üzerinde değer kaybederek %0,74 azalışla 44.130,98 puana geriledi. S&P 500 endeksi %0,35 düşüşle 6.340,85 puana, Nasdaq ise %0,03 kayıpla 21.122,45 puana indi.

ABD Merkez Bankası (Fed) dünkü toplantısında politika faizini sabit bırakırken, yatırımcıların dikkati şimdi küresel ticaret gelişmeleri, makroekonomik veriler ve şirket bilançolarına yöneldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD'nin ticaret partnerlerine yönelik yeni karşılıklılık esaslı tarifelerin 1 Ağustos itibarıyla yürürlüğe gireceğini açıkladı. Leavitt, 17 ülkeye bu konuda mektup gönderildiğini ve kalan ülkelerin de gece yarısına kadar bilgilendirileceğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump ise, Meksika ile yürürlükte olan tarifelerin 90 gün süreyle aynı şekilde uygulanacağını, bu sürede yeni bir ticaret anlaşması için görüşmelerin sürdürüleceğini duyurdu. Trump ayrıca, Güney Kore ile de bir ticaret anlaşmasına varıldığını ve bu ülkeye %15 oranında tarife uygulanacağını açıkladı.

Makroekonomik cephede gelen veriler ise karışık sinyaller verdi. Haziran ayında kişisel tüketim harcamaları, %0,3 artışla beklentilerin altında kaldı.

Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, yıllık bazda %2,8 artarak Fed'in dikkatle izlediği enflasyon göstergelerinden biri olarak öne çıktı.

İlk kez işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısı ise 218 bine yükseldi ancak yine de piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.

İstihdam Maliyet Endeksi, ikinci çeyrekte %0,9 artarak tahminleri aştı.

Teknoloji devlerinin bilançoları da piyasaları etkiledi. Microsoft, beklentileri aşan sonuçlarının ardından %3,95 değer kazanırken, Meta hisseleri %11,25 artış gösterdi. Analistler, Amazon ve Apple’ın piyasa kapanışı sonrası açıklanacak bilançolarının, yatırımcılar tarafından yakından takip edildiğini bildirdi.

Yarın açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi ise piyasalar için haftanın en kritik gelişmelerinden biri olacak.