Olgunlaşmamış yeşil muzun 'kahraman' olduğu ortaya çıktı!
Kızartmalık bir lezzet sanılsa da yeşil muz, bilimsel verilerle tam bir süper gıda olarak öne çıkıyor. Düşük glisemik indeksi, lif ve potasyum zenginliği sayesinde kan şekerini dengeliyor, sindirimi iyileştiriyor ve kalp sağlığını destekliyor.
Latin Amerika, Afrika ve Asya mutfaklarının vazgeçilmezi olan yeşil muz, genellikle tostones gibi kızartılmış yemeklerde kullanılsa da, bilimsel açıdan sunduğu faydalarla tam bir süper gıda olarak öne çıkıyor.
Olgun (sarı) muzlara göre daha az tatlı olan bu meyve, özellikle kan şekerini kontrol altında tutmak isteyenler için mükemmel bir alternatif sunuyor.
İşte yeşil muzun besin değerleri ve sağlığa olan çarpıcı faydaları:
Yeşil muzun en önemli özelliği, ince bağırsakta yavaşça emilen ve bu sayede kan şekerinde ani yükselmeleri önleyen kompleks karbonhidratlar açısından zengin olmasıdır.
Glisemik indeksi (40-45) olgun muzlara göre oldukça düşüktür; bu sayede diyabet riski taşıyan veya kan şekerini kontrol etmesi gereken kişiler için risksiz bir gıdadır.
İspanyol Beslenme Vakfı'na göre yeşil muzlar ayrıca zengin bir mineral ve vitamin kaynağıdır:
Potasyum: Kalp, kaslar ve sinir sisteminin düzgün çalışması için hayati öneme sahiptir.
B6 Vitamini: Nörotransmitterlerin üretimi ve enerji metabolizması için gereklidir.
C Vitamini: Bağışıklık sistemini güçlendirir ve doğal bir antioksidan görevi görür.
Dışkı kıvamını iyileştiriyor
Yeşil muz yemenin başlıca faydalarından biri de sindirim sağlığını iyileştirmesidir. Beslenme uzmanı Karla Leal'in açıklamasına göre, yeşil muzlar esas olarak hemiselüloz olmak üzere lif açısından zengindir ve bu da sindirime yardımcı olur.
Bu lif, bağırsak hareketlerini iyileştirerek kabızlık gibi sorunları önlemeye yardımcı olur.
Meyvedeki dirençli nişastadan salınan kısa zincirli yağ asitleri, dışkı kıvamını iyileştirerek özellikle ishalle mücadelede faydalı olabilir.
Meyvedeki B vitaminlerinin katkısı sayesinde yeşil muz, metabolizmayı destekler. B vitaminleri, besinlerin vücutta sindirilerek enerjiye dönüştürülmesi sürecinde (katabolizma reaksiyonları) kritik koenzimler olarak görev yapar.
Ayrıca, içerdiği potasyum sayesinde damarları gevşetmeye yardımcı olur. Karla Leal, bu etkinin kan dolaşımını uyardığını ve yüksek tansiyonun, hatta kardiyovasküler olayların gelişmesini önlediğini belirtiyor. Orta düzeyde kalori içeriği sayesinde kilo kontrolü yapmak isteyen kişilerin diyet planlarına da rahatlıkla dahil edilebilir.
Pişirmek şart
Yeşil muz, patatese benzer miktarda nişasta içerdiği için mutlaka pişirilmelidir. Çiğken tadı hoş olsa bile, içerdiği nişasta sindirimi zorlaştırabilir.
Uzmanlar, bazıları kavurmayı veya kızartmayı tercih etse de, en sağlıklı yöntemin buharda pişirip tariflere eklemek olduğunu belirtiyor.