‘Ötanazi yasası’ görüşmelerinde kritik gelişme

Sokak hayvanlarına "ötanazi" yolunu açan kanun teklifinin görüşmelerine bugün TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda devam ediliyor. "Ötanazi" kelimesi yasa teklifinden çıkarıldı. Ötanazi yapma şartları veterinerlik kanuna dayandırılacak.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, sokak hayvanlarına ötanazi uygulanması yolunu açan ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine bugün kaldığı yerden devam etti.

AKP'li vekiller tarafından verilen önergeyle saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılacağına ilişkin hüküm teklif metninden çıkarıldı.

Önergeyle teklife, "Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesinin 3. fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır. Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkilidir" hükmü eklendi.

Önergenin gerekçesinde, bakımevine alınan hayvanların köpeklerle sınırlandırılmasının da amaçlandığı belirtildi.

Maddede önergeyle yapılan değişiklik kapsamında atıf yapılan Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesinin 3. fıkrasında şu hüküm yer alıyor:

"Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilecek. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır."

Bu ifadenin çıkarılması, hayvanlara ötanazi uygulanmayacağı anlamına gelmiyor. Eklenen ifade ile veterinerlerin uygun görmesi durumunda hayvanlara ötanazi yapılabileceği belirtiliyor.

4. MADDE KABUL EDİLDİ... KEDİLER KAPSAM DIŞINDA

AKP milletvekilleri, komisyonda görüşmeleri süren teklifin 4. maddesine ilişkin de bir değişiklik önergesi verdi.

Kabul edilen önergeyle "Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilenler sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır” hükmü, “Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır” şeklinde değiştirildi.

Teklifin 4. maddesi, komisyonda kabul edildi. Kabul edilen maddeye göre hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

CHP ANKETLERİ ÖRNEK GÖSTERDİ, 2 MADDENİN TEKLİFTEN ÇIKARILMASINI İSTEDİ

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, 4. ve 5. maddelerin tekliften çıkartılmasını istedi. Başarır, şöyle konuştu:

"Yeni bir düzenleme ve hayvan haklarına uygun bir teklifin yapılması gerekir. Bununla ilgili bir fon hazırlayalım. Hayvanları kısırlaştırıp yaşatalım. Bizim teklifimizi AK Parti seçmeninin yüzde 40'ı, muhalefet seçmeninin yüzde 90'ı, MHP seçmenin yüzde 60'ı mantıklı buluyor. Anketler bunu gösteriyor. Sokak köpeklerinden zarar görmüş anne ve babaları getirip tartışmaya sokmaya gerek yok. Ailelerin durumuna herkes üzülüyor ama sorunu algı yaparak çözemeyiz."

"UZLAŞILACAK BİR METİN DEĞİL"

Başarır, daha sonra şu açıklamalarda bulundu:

"Elimizden geldiği kadar uzlaşmak istedik. Maalesef ortak bir noktada buluşacak bir teklif değil. Önergeyle ötanazi çıkartılıyor ama onu besleyen bir sürü madde var. Ayrıca bütün sorumluluk belediyelere veriliyor. Şimdiye kadar kimse sorumluluğunu yerine getirmemiş, ne merkezi yönetim ne yerel yönetimler. Şimdi bugün belediyelere cezai yaptırımlar getiriliyor. Benim teklifim şu; bu teklif ekim ayına bırakılsın. Sokaklarda 4 milyondan fazla hayvanı ne yapacağız, ne AK Parti ne de CHP'li belediyelerin altyapısı var."

Başarır'ın eleştirilerine yanıt veren AKP'li Çilez, CHP'nin hayvanların hakkını korumaktan belediyelerin hakkını korumaya geçtiğini iddia ederek bu yaklaşımı doğru bulmadıklarını söyledi.

Çilez, "Belediye ayrımı yapmıyoruz. Bu sokaklarda hepimiz yaşıyoruz. Bu köpekleri toplayım, aşısını, tedavisini, kısırlaştırmasını yapalım. Barınaklar yoksa, ilgili bakanlıklarımız yüzde 40'a kadar destek veriyor. Konu paraysa başka kaynaklar da bulalım" dedi.

ERKAN BAŞ: DOĞRU BİR DÜZENLEME YAPABİLİRİZ

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, sivil toplum örgütü temsilcilerinin komisyona alınmamasını eleştirdi. Baş, "Akılla, mantıkla, vicdanla yapılacak şey bu yasanın geri çekilmesidir. Yeniden çalışılıp doğru bir düzenleme yapabiliriz" diye konuştu.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir, düzenlemenin yeni yaralar açacağını belirterek, "Bu yasanın geri çekilmesini, en azından ötelenip, bilim insanlarıyla üzerinde çalışılıp yeniden ele alınmasını talep ediyoruz" dedi.

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, teklifin özen ve hassasiyetle hazırlanmadığını, bir çatışma unsuru haline getirildiğini savundu.

DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, herkesin sahipsiz köpeklerin saldırılarıyla mağdur olan ailelerin acılarını paylaştığını ancak bu sorunun çözülmesi için uzlaşı içerisinde hareket edilmesi ve bütün taraflarla görüşülmesi gerektiğini söyledi.

GÖRÜŞMELERDE GERGİNLİK

Bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu salonunda yapılan görüşmelere hayvan hakları savunucuları alınmamıştı. Salonda çıkan gerginlik sonrasında salon girişinde sloganlar atıldığı görülmüştü.


Fotoğraf: Zekeriya Albayrak

Komisyon toplantı salonuna giden koridorda görevliler yoğun güvenlik önlemi almış, koridordaki televizyon kaldırılmıştı.

Muhalefet milletvekilleri, bazı hayvan hakları derneklerinin temsilcileri ile bazı hukukçuların toplantıya alınmasını talep etmişti.


Fotoğraf: Zekeriya Albayrak

Komisyon Başkanı Vahit Kirişci, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal'ın talebi üzerine veteriner hekimleri temsilen bir veterinerin toplantıya alındığını belirterek, "Maddelere geçtik ve şu anda kanun teklifinin maddelerini görüşüyoruz. Geneli üzerindeki görüşmelerde bu sözünü etmiş olduğunuz bütün STK'ların, odaların veyahut baroların bunların konuşmalarını sağladık. Buna birlikte karar verdik ve yaptık. Sizden istirhamım bizim yol almamız gerekir" demişti.

İlginizi çekebilir