Pahalı konutlara ek vergi getirdiler! Halk sindirsin diye 2 yıl sonra uygulayacaklar

İngiltere 30 milyar sterlinlik yeni vergi düzenlemesini açıkladı. Söz konusu düzenlemeden en dikkat çeken uygulama ise pahalı konutlardan vergi alınması oldu. Pahalı evlerden alınacak ek vergi ise 2 yıl sonra uygulanacak.

İngiltere Maliye Bakanı Rachel Reeves, Sonbahar Bütçesi kapsamında 30 milyar sterlinlik vergi gelirine karşılık gelen yeni düzenlemeleri açıkladı. Reeves, Ulusal Sigorta primleri ile gelir vergisi oranlarında ve KDV’de artış yapılmayacağını duyururken, temettü gelirleri üzerindeki verginin 2 puan yükseltildiğini belirtti.

PAHALI KONUTLARDAN EK VERGİ ALINACAK

Bakan Reeves ayrıca, değeri 2 milyon sterlini aşan konutlardan yıllık 2.500 sterlin, 5 milyon sterlinin üzerindeki konutlardan ise yıllık 7.500 sterline kadar alınacak yeni “ek mülk vergisini” tanıttı. Bu uygulama Nisan 2028’de yürürlüğe girecek. Ek vergi uygulaması vatandaşlar tarafından eleştirilirken 2 yıl sonra uygulanmasını ise tepkileri azaltmak için olduğunu belirttiler.

HALKA ARZLARA VERGİ MUAFİYETİ GETİRİLECEK

Parlamentoda sunduğu bütçe konuşmasında OBR’ın ülke büyüme tahminini yüzde 1’den 1,5’e yükselttiğini, üretim verimliliği beklentisini ise yüzde 1’e düşürdüğünü aktaran Reeves, İngiltere’nin iş dünyası için “en iyi konum” haline getirilmesini hedeflediklerini söyledi. Bu kapsamda yeni halka arzlara 3 yıllık damga vergisi muafiyeti getirilecek.

Reeves, yatırımcıların daha fazla hisse ve tahvil bazlı ISA hesaplarına yönelmesi için yıllık 20 bin sterlinlik ISA hakkının 8 bin sterlinlik kısmının bu hesaplara ayrılacağını açıkladı. Bakan, kamu hizmetlerinde tasarruf hedeflerinin süreceğini, 2031’e kadar 4,9 milyar sterlin ek verimlilik sağlanmasının beklendiğini ifade etti.

İlginizi çekebilir