Paris savcısı açıkladı: 'Napolyon'un mücevherlerini çalanlar, amatörmüş'
Paris’teki Louvre Müzesi’nde gerçekleşen 88 milyon euroluk soygunun organize suç değil, amatör bir girişim olduğu açıklandı. Savcılık, çocuk sahibi bir çiftin DNA’sının vinçte bulunduğunu ve tutuklandıklarını bildirdi. En değerli parça olan Eugénie’nin tacı hâlâ kayıp.
Paris savcılığı, Napolyon'a ait mücehverlerin çalındığı soygunun usta hırsızlar tarafından değil, "amatörler" tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.
Savcı Laure Beccuau, şüphelilerden ikisinin çocuk sahibi bir çift olduğunu belirtti.
Yedi dakikadan kısa sürede mücevherlerle kaçan hırsızlar, kaçış için daha önce söylenenin aksine motorsikletle değil, elektrikli scooterla kaçtılar.
Savcı Beccuau, hâlâ firarda en az bir kişinin olduğunu söyledi. Fransız basını, hırsızların kaçarken en değerli parça olan Eugénie’nin tacını düşürmesi ve olay yerinde DNA izi bırakabilecek araçlar unutması üzerine bu kişilerin amatör olduklarını yazdı.
Savcı Beccuau, “Bu olağan bir suç değil ama organize suçun üst kademelerinde gördüğümüz türden bir olay da değil” dedi.
DNA'LARI ELE VERDİ
Çalınanlar arasında Napolyon’un eşi Marie Louise’e hediye ettiği zümrüt ve elmas kolye ile İmparatoriçe Eugénie’ye ait 212 incili ve yaklaşık 2 bin elmaslı taç da var.
Çalınan parçaların toplam değerinin 88 milyon euro olduğu tahmin ediliyor. Fransa’da büyük yankı uyandıran bu cüretkâr soygun sonrası dört kişi tutuklandı. Ancak mücevherlerin hiçbiri henüz bulunamadı.
Savcı, şüphelilerin Paris’in kuzeyindeki Seine-Saint-Denis bölgesinden olduğunu belirtti. Bu bölge ülkenin en yoksul yerlerinden biri olarak biliniyor.
Savcılığa göre 38 yaşındaki kadın ile 37 yaşındaki adam, hırsızlıkta kullanılan vinçte bulunan DNA örnekleri nedeniyle tutuklandı.
Hırsız adam, organize hırsızlık ve suç örgütü kurmakla, kadının ise suça yardım ve yataklıkla suçlandığı bildirildi.
TUTUKLAMALAR DEVAM EDİYOR
Polis, olaydan günler önce iki kişiyi daha gözaltına almıştı. Bunlardan biri 2010’dan beri Fransa’da yaşayan 34 yaşında bir Cezayirli, diğeri ise daha önce ağır hırsızlıktan hüküm giymiş 39 yaşında bir adamdı.
İki zanlı suçlarını kısmen kabul etti. Üç adam daha önce çeşitli hırsızlık suçlarından sabıkalıydı.
Savcı Beccuau başka suç ortaklarının olabileceğini öne sürdü. Çiftle birlikte gözaltına alınan üç kişi ise serbest bırakıldı.
Soruşturmanın gizliliği nedeniyle mücevherlerin bulunup bulunmadığına ilişkin soruya savcı yanıt vermedi ancak “Tüm ihtimalleri inceliyoruz. Bu mücevherlerin karaborsada satılmasını umarım görmeyiz” dedi.