Patates asıl böyle saklanıyormuş...12 ay geçse filizlenmiyor

Marketten ya da pazardan aldığınız patatesleriniz birkaç gün içerisinde filizleniyor mu? Uzmanlar, patateslerin 12 haftaya kadar taze ve filizlenmesini önleyen ayrıca pişirmeden önce zamandan tasarruf ettiren bir yöntem açıkladı.

Evlerin vazgeçilmez besini patates, sofraların en sevilenleri arasında yer alıyor. Dünyada en çok tüketilen bu besin Türkiye'de de sıklıkla tüketiliyor. Fakat patateslerin hemen filizlenmesi de oldukça can sıkıcı durumlardan biri. Genelde kiler gibi yerlerde saklanan patates için uzmanlar daha etkili bir yöntem öneriyor.

Her ne kadar kiler patates saklamak için ideal bir yer olarak bilinse de patateslerimin birkaç gün içinde filizlenmeye başladığını fark ettim. Bu noktaya geldiklerinde çöpe atmak yerine, dondurmayı denemeye karar verdim.

Love Food Hate Waste uzmanlarına göre, dondurulmuş patatesler bir yıla kadar dayanabiliyor. Fakat en iyi lezzeti ilk üç ay içinde tüketildiğinde veriyor. Elbette patatesleri doğrudan dondurucuya koymak yeterli değil öncesinde uygulanması gereken bazı hazırlık adımları var.

DONDURULMASINI ÖNERİYORLAR

İlk adım, patatesleri kısmen pişirmek. Uzmanlar, yalnızca pişmiş veya yarı pişmiş patateslerin dondurulmasını öneriyor. Çünkü çiğ patatesler yüksek oranda su içeriyor. Bu su donduğunda ve çözüldüğünde patateslerin dokusu lapa ve taneli bir hal alabiliyor.

PATATESLER NASIL SAKLANIR?

Dondurmaya hazırlık için önce patateslerin kabuklarını soymalısınız. Bu adım zorunlu olmasa da kabuksuz haşlama daha iyi sonuç veriyor. Ardından patatesleri soğuk su dolu bir tencereye alın. Yüksek ateşte kaynamaya bıraktım ve orta boy patatesler kullandığım için yaklaşık 10 dakika pişirin.

Haşlama işleminin ardından patatesleri süzgece alın. Fazla nemini ise mutfak kağıdı havlularının üzerine serin. Ve kalın dilimler halinde kesin. Dilimleri fırın tepsisine tek sıra olacak şekilde dizerek dondurucuya yerleştirin.

Dört saat sonunda patateslerin tamamen dondurulduğunu göreceksiniz.. Bu aşamada onları dondurucuya uygun bir saklama poşetine aktararak uzun süreli saklamaya hazır hâle getirin.

Dondurulduktan bir ay sonra, patateslerin yarısını gece boyunca buzdolabında çözdürün ve ardından kaynar suda pişirin. Tadının, kilerde saklanan patateslerden ayırt edilemez olduğunu fark edeceksiniz. Üç ay sonra pişirdiğinizde kalan patatesler de hâlâ ilk günkü tazeliğini ve lezzetini koruyacaktır.

Yani patatesleri dondurma yöntemi hem tazeliğini koruyacak hem de pişirme süresini kısaltacaktır.