Singapur, Monako, Dubai'nin adı bile yok, milyarderler paralarını artık bu 10 şehirde harcıyor

Zenginliğin haritası yeniden çizildi. Lüksün başkentleri olarak bilinen Singapur, Monako ve Dubai bu kez zirvede "adı bile okunmayan" oyuncular oldu. Milyarderlerin ve milyonerlerin parasını harcamak (ve yaşamak) için toplandığı 10 şehir belli oldu. Zirvede ise 384.500 milyonerle bir ABD devi oturuyor.

Zengin şehirler denildiğinde akla ilk olarak Singapur, Monako veya Dubai gibi lüks merkezler gelse de, İngiliz danışmanlık şirketi Henley & Partners'ın son araştırması, zirvede hepsini geride bırakan dev bir metropolün olduğunu ortaya koydu.

Araştırma, milyoner nüfusunun en yoğun olduğu şehirleri sıralarken, listenin zirvesine bir Amerikan şehri oturdu.

Listenin 1 numarası, etkileyici bir şekilde 384.500 milyonere ev sahipliği yapıyor. Bu sakinlerin 818'i 100 milyon doların üzerinde servete (centimillionaire) sahipken, 66'sı ise milyarder...

Zirvenin adı: New York

Ne San Francisco ne de Los Angeles; dünyanın en zengin şehri unvanı New York'a ait. Wall Street, gayrimenkul, medya ve lüks tüketimin beslediği "Büyük Elma", küresel finansın merkezi olma statüsünü bir kez daha teyit etti.

Henley & Partners araştırmasına göre New York, Dubai (listenin 18. sırasında) gibi hızla yükselen yeni servet merkezlerinin hâlâ çok önünde yer alıyor.

Milyonerlerin en yoğun olduğu 10 şehir (2024)

Araştırmaya göre, son 10 yılda (2014-2024) milyoner sayısındaki değişim de dikkat çekici. İşte o liste:

New York, ABD: 384.500 milyoner (Son 10 yılda artış: +%45)

San Francisco Körfez Bölgesi, ABD: 342.400 milyoner (Artış: +%98)

Tokyo, Japonya: 292.300 milyoner (Artış: +%4)

Singapur: 242.400 milyoner (Artış: +%62)

Los Angeles, ABD: 220.600 milyoner (Artış: +%35)

Londra, Birleşik Krallık: 215.700 milyoner (Düşüş: -%12)

Paris, Fransa: 160.100 milyoner (Artış: +%5)

Hong Kong: 154.900 milyoner (Artış: +%3)

Sidney, Avustralya: 152.900 milyoner (Artış: +%28)

Chicago, ABD: 127.100 milyoner (Artış: +%24)

Londra kan kaybediyor

Listenin ilk 10'una bakıldığında, Amerika Birleşik Devletleri'nin 4 şehriyle (New York, San Francisco, Los Angeles, Chicago) ezici bir üstünlük kurduğu görülüyor. Bu durum, finans (New York, Chicago) ve inovasyona (Silikon Vadisi'ni içeren San Francisco Körfez Bölgesi ve Los Angeles) dayalı Amerikan modelinin hâlâ ne kadar baskın olduğunu kanıtlıyor.

Avrupa ise Paris ve Londra ile temsil edilirken, büyüme hızlarının yavaşladığı, hatta Londra'nın son 10 yılda milyoner sayısında %12'lik bir kayıp yaşadığı göze çarpıyor.

Araştırmanın dikkat çektiği bir diğer nokta ise servet yoğunluğu. Sıralamada 7. olan Paris (160.100 milyoner), New York'un (384.500 milyoner) toplam servet bakımından gerisinde kalsa da, nüfus oranına bakıldığında (Paris 2,1 milyon; New York 8,4 milyon) kişi başına düşen milyoner oranıyla öne çıkıyor.

Henley & Partners'ın verileri, milyonerlerin gerçek yoğunluğunun Dubai veya Zürih gibi "vergi cennetlerinden" ziyade, sürdürülebilir ekonomik büyümenin yaşandığı bölgelerde kümelendiğini doğruluyor.