Soğanı meğer böyle doğramalıymışız, asla göz yakmıyor
Dünya mutfaklarının vazgeçilmez malzemesi soğanı meğer hep yanlış doğruyormuşuz. Uzmanlar, doğru doğranan soğanın göz yakmadığını da belirtiyor.
Soğanın şüphesizi lezzetlerinden olmasına rağmen soğanın doğranması tam bir kabus olabiliyor. Bilim insanları soğanı ağlamadan nasıl doğrayacağınızı açıkladı. Üstelik yöntemi şaşırtıcı derecede basit.
KESİN BIÇAK SOĞANIN ETKİSİNİ AZALTIYOR
Cornell Üniversitesi'ndeki bir ekibe göre, göz yaşartmandan soğan kesmenin sırrı kesin bir bıçak ve yavaş bir kesimden geçiyor. Çünkü bu yöntem havaya sıçrayan ve gözünüze kaçan soğan suyunun miktarını azaltıyor. Araştırma ekibi, elde ettikleri bulgularda körelmiş bıçakların hem fırlatılan damlacıklarının hızını hem de sayısını artırdığını ifade etti. Bu da bıçak bilemenin soğanın neden olduğu yırtılmayı azalttığını gösteriyor.
EN İYİ TAKTİK: BIÇAK
Soğanın içerisinde göz tahrişine neden olan syn-propanethial-S-oxide adı verilen bir kimyasalın salgılanması sonucu ortaya çıkıyor. Fakat dilimleme sırasında havaya yayılan kimyasal miktarının en aza indirmenin en iyi taktiğinin bıçakta olduğu kanıtlandı.
FARKLI BIÇAKLARLA DENEY YAPILDI
Bunun için ekip farklı tipte bıçaklara takılabilen özel bir giyotin kurdu. Deneyler sırasında soğanları farklı bıçak boyutları, keskinlikleri ve kesme hızlarıyla dilimlediler. Araştırmacılar soğanları keserken havaya ne kadar meyve suyu püskürtüldüğünü tam olarak değerlendirmek için kurulumu filme aldılar. Elde edilen sonuçlar, püskürtme miktarının iki temel faktöre bağlı olduğunu ortaya koydu.