Meclis'te 'salı' krizinde Özgür Özel geri adım atmadı: 'Seçilmiş'in dediği oldu

Meclis Başkanlığı, Özgür Özel'in yarın saat 13.30'da yapacağı grup toplantısına onay vererek duyuruyu sitesine yükledi.

Yargının "mutlak butlan" kararının ardından yapılıp yapılmayacağı merak konusu olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) grup toplantısı ile ilgili yeni gelişme yaşandı.

Meclis Başkanlığı, CHP'nin yarın saat 13.30'da gerçekleştireceği grup toplantısını gündemine aldı.

Böylelikle Özgür Özel, "Grup Başkanı" sıfatıyla vekillere ve katılımcılara kürsüden konuşacak.

KURTULMUŞ: CHP'YE YAZI YAZACAĞIZ

Öte yandan onay öncesi Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP'deki grup toplantısı tartışması ile ilgili açıklamada bulunmuştu.

Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı:

"Bu yanlış bir algı ve algılamadır. Meclis Başkanlığının bu konuyla ilgili alacağı herhangi bir inisiyatif söz konusu değildir. Meclis Başkanlığı, tüm grupların yönetimiyle ilgili olarak sadece gruplardan gelen bilgiye göre hareket eder. Meclis kurulduğundan beri böyledir.

Meclis Başkanlığı, herhangi bir parti içi ya da grup içi ihtilafın tarafı değildir, görevi bu değildir, vazifesi de bu değildir. Meclis Başkanlığının tarafsızlık ilkesi gereği de bunu hassasiyetle korumaya dikkat ediyoruz.

Sayın Kılıçdaroğlu tarafından gelen ve mutlak butlan kararıyla ilgili yazı bize ulaştığı anda biz gereğini yaptık ve Sayın Kılıçdaroğlu’nu Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı olarak Meclis kayıtlarına aldık. Hemen arkasından Cumhuriyet Halk Partisi Grubu’ndan gelen CHP Grubu’nun iç yönetmelikleri gereğince gerçekleştirilmiş bir grup toplantısı sonrasında, Özgür Özel'in Grup Başkanlığı ile ilgili yazıyı da kabul ettik.

Gereğince de Sayın Özel'in kapısındaki Genel Başkanlık tabelasını kaldırarak Grup Başkanı tabelasını koyduk. Biz Meclis Başkanlığı olarak bize gelen yazılar çerçevesinde hareket etmek durumundayız.

Eğer bu yazılarda bir çelişki varsa ki öyle görünüyor, bu çelişkinin giderilme yeri TBMM Başkanlığı değildir. Türkiye Büyük Millet Meclisi kendini mahkeme yerine koyamaz.

Cumhuriyet Halk Partisi, bu meseleyi kendi iç dinamikleri ve kurumsal yapısı çerçevesinde çözmeli ve sorunu ortadan kaldırmalıdır. CHP Genel Başkanlığı'na bu çelişkinin giderilmesi için yazı yazarak, bu hususu talep edeceğiz. Bundan sonraki tartışmalarda ve çelişkilerde Meclis Başkanlığının resen bir işlem yapma yetkisi yoktur, vazifesi de değildir."

KILIÇDAROĞLU ENGELLEMEYE ÇALIŞMIŞTI

Mahkeme kararının ardından CHP yönetimine getirilen Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısının yapılmaması yönündeki talimatına karşın, Özgür Özel cephesi toplantının planlandığı gibi Özgür Özel’in grup başkanlığında gerçekleştirileceğini duyurmuştu.

TBMM Başkanı Başkanlığı, CHP Genel Merkezi'nin "Özgür Özel'in grup başkanlığının iptal edilmesi" yönündeki başvurusuna ilişkin olarak, konunun yetki alanlarında bulunmadığını bildirmişti.

ÖZEL GRUP BAŞKANI SEÇİLMİŞTİ

Özgür Özel, 23 Mayıs Cumartesi günü CHP'nin Grup Başkanlığı’na adaylığını açıklamış ve toplantıya katılan 96 milletvekilinin 95’inin oyuyla Grup Başkanı seçilmişti. 1 oy ise geçersiz sayılmıştı.

Toplantıya hastalık, cenaze ya da yurt dışında olma mazeretleri nedeniyle katılamayan 15 milletvekili de Özel’e desteklerini bildirmişti.

Seçim tutanağı Meclis Başkanlığı'na bildirilmiş ve Başkanlık da kabul etmişti.