Tom Barrack İsrail'in saldırı amacını açıkladı

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, İsrail'in Türkiye'yi kışkırtarak çatışmaya sürüklemeye çalıştığını söyledi. Türk makamlarının itidalli davrandığını vurgulayan Barrack, aklıselim sayesinde olası bir krizin önüne geçildiğini ifade etti.

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, girişimci Mario Nawfal'ın podcast programına katıldı. Programda İsrail ve Türkiye arasında yaşanan sonra gerilimleri ele aldı.

İsrail'in Türkiye'yi yemleyerek bir çatışmaya sürüklemeye çalışıyor olabileceğini söyleyen Barrack, İsrail'in amacının Türkiye'nin bir uçağını düşürmesini ve çatışmaya sürüklenmesi olabileceğini ifade etti.

Türkiye'nin yönetim ve istihbarat ajanslarının bu konuda kendilerini dizginlediklerini söyleyen Barrack, 'bir çatışma bölge için hiç iyi olmazdı' diye konuştu.

Barrack'ın podcast boyunca söyledikleri aşağıdaki gibidir:

İSRAİL'İN PLANI

"Ortaya atılan teorileri aktarayım. İlk teori, İsraillilerin Türkleri kışkırtmaya ve tuzağa çekmeye çalıştığı yönünde. Hatırlarsanız, Türkler benzer şartlar altında bir Rus savaş uçağını düşürmüştü, değil mi? Herhangi bir bildirimde bulunmadan, bir uzlaşı sağlamadan sınırda savaş uçakları konuşlandırmak son derece tehlikeli bir oyundur.

"Ciddi ve endişe verici olan kısım da buydu; çünkü Türklerin —istihbarat teşkilatlarının, devlet kademelerinin, dışişleri bakanlarının, cumhurbaşkanlarının ve istihbarat başkanlarının— tamamının itidale odaklandığını biliyorum. Gerçekten öyle. Bu bir gerçek. Saldırgan bir tutum içinde değiller."

"İsrail'e saldırmakla, hatta İsrail ile herhangi bir kinetik çatışmaya ya da düşmanca bir ilişkiye girmekle ilgilenmiyorlar. Bu durum ne bölge için ne de kendileri için iyi bir şey."

"Herkes bir yerlerde bir çıkış yolu arıyor. Türkiye'nin zihninde bu çıkış yolu, İran'dan ziyade Filistin meselesinin çözümünden geçiyor. Türk halkı ve İslam dünyasındaki asıl hassasiyet noktası da tam olarak bu."

"Dolayısıyla teorilerden biri, Türkiye'yi kışkırtmaya çalıştıkları yönünde — bunun son derece agresif, ancak kendi kamuoylarında belki de olumlu karşılanan bir seçim öncesi konsepti olduğu düşünülüyor. Teorilerden biri bu."

İSRAİL ÜSSÜ NEDEN VURDU?

"İsrail'in elinde üç ihtimalden birinin gerçekleştiğine dair bazı istihbarat verileri vardı. İhtimallerden biri, sahada Türk askerlerinin veya askerî unsurlarının bulunmasıydı. Bunun böyle olmadığını biliyoruz."

"Konu bize tahminen altı gün önce intikal etti; 'Bu bölgeye doğru bir Türk askerî hareketliliği olabileceğine dair istihbaratımız var ve bu durumdan son derece endişeliyiz' denmişti."

"Hepimiz üzerimize düşen incelemeleri yaptık. Kendi istihbarat teşkilatlarımıza başvurduk. Aldığımız yanıtlar 'Hayır, böyle bir durum söz konusu değil' şeklindeydi."

"Türk ordusu güçlüdür, cesurdur, son derece iyi donanımlıdır ve ne yaptığını bilir. Türk askeri gücü fevkalade iyidir. Son derece güçlüdürler; aynı şey istihbaratları için de geçerlidir."

3. DÜNYA SAVAŞI SEBEBİ OLUR MUYDU?

"Bu yüzden sınıra doğru yaklaşan ve amacının, yönünün ya da niyetinin ne olduğunu bilmedikleri bu savaş uçaklarını gördüklerinde, 'Kendi uçaklarımızı havalandırmak zorunda kalacağız' demeye başlıyorlar."

"Bereket zamanında aklıselimlik galip geldi de bu düğümü çözmeyi başardık."

"Ancak bilirsiniz, çoğumuzun gözünün önünden hayat şeridinin geçtiği ve 'Dostlar, bunun daha iyi bir yolu olmalı' dediğimiz anlardan biriydi."

"Bu durum Üçüncü Dünya Savaşı'na yol açabilir miydi? Açıkçası bizim kanaatimiz, II. Dünya Savaşı'na bakacak olursanız, istenmeyen tek bir eylemin bile Üçüncü Dünya Savaşı'nı başlatabileceği yönündedir."

"Ancak inancımız o ki, bu tür şeyleri yapmaya yönelik hiçbir niyet bulunmuyordu."

'TÜRKİYE SURİYE'Yİ İSTEMİYOR'

"Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, 'Neden Suriye'yi almadınız? Madem onlara yardım etmekte bu kadar kilit bir rol oynadınız, neden gidip doğrudan almadınız?' diye sordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şu yanıtı verdi: 'Çünkü bunu istemiyoruz. Biz Suriye'nin bu son derece zorlu coğrafyanın ortasında bir tuval ve bir koruyucu örtü gibi egemen ve bağımsız bir ülke olmasını istiyoruz.'"

"Bu 'Büyük İsrail' fikri var ya... Hani bazen İstanbul gazetelerini sabah elinize aldığınızda, Mısır'dan Maldivler'e kadar her yeri kapsayan bir harita görürsünüz ve bir gazeteci 'İsrail'in odak noktası işte burası' der.

Tel Aviv'de uyandığınızda ise aynı coğrafyayı gösteren başka bir harita görürsünüz; bu kez üzerine 'Osmanlı İmparatorluğu 2.0' yazılmıştır.

Biz bunların hiçbirinin gerçeği yansıttığına inanmıyoruz."

'MEKKE ANLAŞMASI İSRAİL'E KARŞI DEĞİL'

"Mekke Anlaşması İsrail karşıtı değildir, Sünni yanlısı değildir ya da Amerika karşıtı değildir."

"Mantığı şudur: 'Dostlar, bir araya gelmemiz gerekiyor.' Yani neticede Körfez İşbirliği Konseyi var ama KİK hiçbir konuda uzlaşabilmiş değil."

"Türkiye herkesi tedirgin eden ama kendisi için harika bir şey olan yeni ve güçlü bir evreye giriyor."

"Bilirsiniz; sekiz komşu ülkesi, dört denizi, bir yanında Orta Asya, diğer yanında Hazar ve Akdeniz ile bir merkez olarak, Arap olmayan, iş birliğine açık, nazik ve yapıcı bir İslam ülkesi olmaları, coğrafi konumları itibarıyla tehditkâr görünüyor."

"Bu yüzden aklıselimin galip geleceğinden umutluyum. Sayın Cumhurbaşkanı da tansiyonu düşürme konusunda harika bir iş çıkarıyor."

'İSRAİL VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ DÜZELECEK'

"Bu arada biliyor musunuz, her akşam Türkiye, İsrail ve Suriye arasında IŞİD teröristlerini avlamaya yönelik bir koordinasyon yürütülüyor. Çünkü bu güç boşluğu devam ettikçe IŞİD kendini yeniden tesis etmek için var gücüyle bastırıyor."

"2000'lerin başında İsrail ile Türkiye arasında bir balayı dönemi yaşanmıştı. Günümüze gelirsek; inancım ve umudum odur ki bu dönem yeniden yaşanacaktır."

"Bu ülkelerin üst düzey liderlerinin söylemlerinde duyduğunuz şeyler, bir siyasi yarış sürecinde yapmak zorunda oldukları açıklamalardır — ki zaten şu an herkes bir seçim sürecinde, değil mi?"

"Başbakan Netanyahu ekim ayına doğru ilerliyor. Seçmen kitlesinin ne istediğini iyi biliyor."

"Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ne zaman yeni bir seçim kararı alacağına dair bir değerlendirme sürecinde ya da bir seçim döngüsünün içinde yer alıyor."

"Onun tabanı —son derece sağlam, dürüst, muhafazakar ve köktenci olmayan Müslüman bir topluluk— Gazze konusunda her zaman derin bir rahatsızlık duyuyor."

"İsrail, Golan Tepeleri'nin Suriye'ye ait olduğunu belirten BM kararlarına ve tüm uluslararası düzene aykırı şekilde Golan'ı işgal etmeyi sürdürüyor."