Trump duyurdu, İran doğruladı: Hamaney öldü

ABD Başkanı Trump, “Tarihin en kötü insanlarından biri olan Hamaney öldü" ifadelerini kullandı. İran yetkililerinden ise Hamaney'in hayatta olduğu açıklaması geldi. Bu açıklamadan saatler sonra İran devlet medyası da Hamaney'in öldüğünü duyurdu. Öte yandan İran'da 40 gün yas ilan edildiği belirtildi.

ABD Başkanı Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, hayatta olup olmadığına ilişkin hakkında farklı açıklamalar olan İran lideri Hamaney'e ilişkin açıklamasında, "Tarihin en kötü insanlarından biri olan Hamaney öldü." ifadesini kullandı.

Hamaney'in "ABD istihbaratından" ve "gelişmiş takip sistemlerinden" kaçamadığını kaydeden Trump, "İsrail ile yakın işbirliği içinde çalışarak, kendisi veya onunla birlikte öldürülen diğer liderlerin yapabileceği hiçbir şey yoktu." değerlendirmesini yaptı.

İran halkına da seslenen ABD Başkanı, "Bu, İran halkının ülkesini geri alması için tek ve en büyük şanstır." yorumunda bulundu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun ve diğer güvenlik güçlerinin çoğunun "artık savaşmak istemediğini" savunan Trump, "Şimdi dokunulmazlık elde edebilirler, ama sonra onları sadece ölüm bekliyor." mesajını paylaştı.

Trump ayrıca, ABD ile İsrail'in saldırılarının bir süre daha sürebileceğini kaydederek, saldırıların "gerekli olduğu sürece" devam edeceğini belirtti.

KONUTUNU HEDEF ALDILAR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran lideri Ali Hamaney'in hayatta olmadığına dair birçok işaret olduğunu iddia ederek saldırılarda yönetimin önemli bazı isimlerinin öldüğünü savundu.

Netanyahu, İran'a yönelik ABD-İsrail saldırılarına ilişkin yaptığı görüntülü açıklamada, saldırıların gerekli olduğu sürece devam edeceğini savunarak barışa yol açacağını iddia etti.

İran lideri Hamaney'e yönelik suikast girişimine ilişkin Netanyahu, Hamaney'in Tahran'ın merkezindeki konutunu hedef aldıklarını belirterek "Onun hayatta olmadığına dair birçok işaret var." iddiasında bulundu.

"TOPLUCA SOKAĞA ÇIKMA ZAMANINIZ GELDİ"

İran halkına seslenen Netanyahu, "Rejimi devirme görevini tamamlamak için yakında topluca sokaklara çıkma zamanınız gelecek." diyerek rejim değişikliği mesajı verdi.

CESEDE AİT OLDUĞU İDDİA EDİLEN BELGELER GÖSTERDİLER

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrailli yetkililere İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in cesedine ait belgeler gösterildi.

İsrail'deki değerlendirmeye göre Hamaney, sarayının bulunduğu kompleksin derinliklerindeki bir sığınakta bulunuyordu.

İsrail'in Kanal 12 televizyonu, bir İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberinde, İran lideri Hamaney'in hayatını kaybettiğini ileri sürdü.

İsrailli yetkilinin İran liderinin İsrail suikastında hayatını kaybettiğini onayladığı öne sürülen haberde, Hamaney'in cenazesinin enkazdan çıkarıldığı ve vücuduna şarapnel isabet ettiği iddia edildi.

Haberde, Hamaney'in cenazesine ait fotoğrafların Netanyahu'ya ve güvenlik yetkililerine sunulduğu öne sürüldü.

"TÜM UNSURLAR HEDEF ALINACAK"

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, ABD ile yürüttükleri saldırılarda İran yönetiminin tüm unsurlarının hedef alınacağı tehdidinde bulundu.

İSRAİL ORDUSU'NDAN AÇIKLAMA GELDİ

İsrail ordusu İran'a yönelik saldırılarında İran Savunma Bakanı Aziz Nasırzade, Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Komutanı Tümgeneral Muhammed Pakpur, Savunma Konseyi Genel Sekreteri ve İran lideri Ali Hamaney'in Danışmanı Ali Şemhani ile Hatem el-Enbiya (Askeri İstihbarat) Başkanı Salah Asadi'nin öldüğünü iddia etti. Ancak Hamaney'in öldürüldüğüne dair bir bilgi vermedi.

İRAN DA ÖLÜMÜ DOĞRULADI

Hamaney'in ölümünü İran devlet medyası da doğruladı. Gece saatlerinde yapılan açıklamada İran lideri Hamaney'in hayatını kaybettiği belirtildi.

ABD ve İsrail'in ortak düzenlediği saldırılarda İran lideri Ali Hamaney'in kızı, damadı, torunu ve gelininin de hayatını kaybettiği açıklandı.

Öte yandan İran'da 40 gün yas ilan edildiği belirtildi.