Türk kahvaltılarının vazgeçilmezi, ömrü hızla kısaltıyor: 33 yıllık araştırma tamamlandı

Yapılan araştırmalar Türk kahvaltılarının da favori yiyeceklerinden olan tereyağı hakkında bilinmeyen gerçekleri ortaya çıkardı. 33 yıl süren araştırmalarda tereyağı tüketiminin büyük riskleri ortaya çıkarıldı.

Uluslararası bilim ekipleri tarafından yapılan araştırmalara göre Türk kahvaltılarının vazgeçilmezi olan tereyağı birçok durumda vücuda büyük zararlar veriyor. JAMA Internal Medicine'de yayınlanan araştırma daha fazla tereyağı tüketenlerin ölüm riskinin daha yüksek, bitkisel yağları tercih edenlerin ise daha düşük olduğunu ortaya koydu.

33 YIL BOYUNCA ARAŞTIRILDI

33 yıla kadar uzanan bir süre boyunca karşılaştırılmak amacıyla tereyağ tüketenler ve bitkisel yağ tüketenler ayrı gruplara ayrıldı. En çok tereyağı tüketenlerin ölüm riski, en az tüketenlere kıyasla yüzde 15 daha yüksekti. Öte yandan, en çok bitkisel yağ tüketenlerin ölüm riski, en az tüketenlere kıyasla yüzde 16 daha düşük çıktı.

ÖLÜM RİSKİ ARTIYOR

JAMA Internal Medicine'de yayınlanan araştırmada ayrıca, tereyağı tüketiminin artmasının kanser kaynaklı ölüm riskini artırdığı, bitkisel yağ tüketiminin artmasının ise kanserden veya felç ya da kalp krizi gibi kardiyovasküler hastalıklardan ölme riskini azalttığı keşfedildi.

Araştırma sonuçlarına göre zeytin, soya fasulyesi ve kanola yağı hayatta kalma faydalarıyla ilişkilendirilen bitkisel yağlar arasındaydı.

Harvard Health'e konuşan uzman, "Tereyağı neredeyse hiç temel yağ asidi içermez ve az miktarda trans yağ içerir - kalp damar hastalıkları için en kötü yağ türü." dedi.

LEZZET İÇİN KULLANMAK SORUN TAŞIMIYOR

Uzmanlar "Ara sıra lezzet katması için biraz tereyağı sorun olmaz" tavsiyesinde bulunurken, daha sağlıklı bir yaşam için yemek pişirirken ve sofrada tereyağı yerine sıvı bitkisel yağlar kullanılmasını önerdi.