Ucuz eti vatandaş değil, hepsini onlar aldı: Fırsatçılar iş başında
Et ve Süt Kurumu desteğiyle ramazan boyunca PERDER üyesi marketlerde kırmızı et ve tereyağı fiyatları sabitlendi. Ancak kampanya sürse de birçok mağazada kasap reyonlarında ürün bulmak zorlaştı.
Vatandaşın bütçesini korumak amacıyla başlatılan sabit fiyat uygulaması ramazan ayında devam ediyor. Et ve Süt Kurumu desteğiyle PERDER üyesi yerel zincir marketlerde kırmızı et ve tereyağı fiyatları sabitlendi. Buna rağmen birçok mağazada ürünler günün erken saatlerinde tükeniyor.
Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zenginli’nin haberine göre, sabah saatlerinde başlayan yoğunluk kısa sürede reyonları boşaltıyor. Market çalışanları, et ürünlerinin mağaza açıldıktan hemen sonra tükendiğini, gün içinde gelen vatandaşların ise boş dolaplarla karşılaştığını belirtiyor.
Sektör temsilcileri, bazı kasap ve restoranların kampanyalı ürünleri doğrudan almak yerine yakınları aracılığıyla temin ettiğini ifade ediyor. Kişi başı iki kilogram sınırı kâğıt üzerinde kalırken, ürünlerin bir kısmı serbest piyasa fiyatıyla yeniden satışa sunuluyor ya da restoran mutfaklarında kullanılıyor.
Bir yerel zincirin kasap reyonunda çalışan görevli, “Etler gelir gelmez tükeniyor. Ancak vatandaşa giden kısmı yüzde 10’u bile değil. Normalde kişi başı iki kilogram sınır var ama yakınlarını gönderiyorlar” sözleriyle durumu özetliyor.
Uzmanlar, uygulamanın daha sağlıklı işlemesi için kimlik bazlı satış, günlük kota takibi ve merkezi veri kontrolü gibi denetim mekanizmalarının devreye alınabileceğini belirtiyor. Ramazan döneminde artan talep ve sınırlı arzın mevcut sistem üzerinde baskı oluşturduğu ifade ediliyor.
Market yöneticileri ise kendilerine tahsis edilen ürün miktarının planlama çerçevesinde gönderildiğini ve yoğun talep nedeniyle kısa sürede tükendiğini belirtiyor. Gün içinde sevkiyat yapılmaması durumunda reyonların birkaç saat içinde boşaldığı, kampanya sürse de bazı tüketicilerin ürüne erişimde zorlandığı belirtiliyor.