Uyduları karadan ışınlarla vuran silah sistemi geliştirildi! Starlink kaçacak delik arayacak
Çin karadan gönderilen ışınlarla uyduları etkisiz hale getiren teknolojiyi geliştirdi. Yeni teknoloji "Starlink Avcısı" olarak tanımlanıyor.
Çinli bir araştırma ekibi, yerden gönderilen mikrodalga ışınlarıyla uyduları etkisiz hale getirebilen ve bir dakikaya kadar kesintisiz 20 gigavat güç sağlayabilen kompakt bir silah sisteminin kilit parçasını geliştirdi.
Şaanşi eyaletinin Xi’an kentindeki Northwest Institute of Nuclear Technology bünyesinde tasarlanan sistem, benzerlerinden çok daha güçlü ve taşınabilir olmasıyla dikkat çekiyor.
KAMYONLARA VE UÇAKLARA MONTE EDİLEBİLİYOR
TPG1000Cs adı verilen bu sistem, yüksek güçlü mikrodalga (HPM) silahları için geliştirilen dünyanın ilk kompakt sürücü ünitesi olma özelliğini taşıyor. Daha önceki benzer sistemler en fazla üç saniye çalışabilirken, bu yeni teknoloji bir dakikaya kadar kesintisiz enerji sağlayabiliyor. 4 metre uzunluğunda ve 5 ton ağırlığındaki alüminyum alaşımlı yapısı sayesinde; kamyonlara, uçaklara ve uydulara monte edilebilecek kadar kompakt bir tasarıma sahip.
STARLİNK UYDULARINI BOZABİLİR
Sistem, tek bir seansta 3.000’e kadar yüksek enerjili darbe gönderebilme kapasitesine sahip. Karşılaştırma yapıldığında, Rusya’nın 10 ton ağırlığındaki Sinus7 sistemi yalnızca bir saniye çalışıp 100 darbe üretebilirken, TPG1000Cs hem daha hafif hem de çok daha verimli çalışıyor.
Uzmanlara göre, yalnızca 1 gigavat güç üreten bir silah bile Starlink uydu iletişimini bozabilir veya uydulara fiziksel zarar verebilir.
STARLİNK AVCISI OLARAK BİLİNİYOR
SpaceX’in Starlink uydularını ulusal güvenlik tehdidi olarak gören Çinli yetkililer, düşük maliyetle bu takımyıldızlara karşı koyabilecek sistemler üzerine odaklanıyor. Yüksek güçlü mikrodalga silahlar ve lazerlerden oluşan bu "Starlink avcısı" teknolojiler, uydulara yerleştirildiğinde diğer uydulara karşı da savunma mekanizması olarak kullanılabilecek.