Yaşlı elma ağacınız yazın tonlarca meyve verecek: Kışın köküne sürün yeter

Yaşlı elma ağacınızın gelecek yıl bol meyve vermesi için pratik bir var. Kışın gövdesine uygulayacağınız yöntem sayesinde yazın tonlarca meyve toplayabilirsiniz.

En verimli elma ağaçları bile zamana meyve verme miktarını azaltabilir. Bunun nedeni ise genelde ağacın yaşlanması, besin alımının zayıflaması ve meyve dallarının güçsüzleşmesinden kaynaklı. Fakat bu sizi üzmesin ağacınıza uygulayacağınız doğru sonbahar bakımıyla yaşlı elma ağacınız yeniden daha güçlü, verimli ve iri meyveler verecektir. Bu işlemlerin don başlamadan önce tamamlanması ise büyük önem taşıyor.

GENÇLEŞTİRME BUDAMASI

Ağacın tacını bir anda yarıya indirmek, ters etki yaratarak ağacı zayıflatabilir. Bunun yerine sonbaharda şu küçük budama adımları uygulayabilirsiniz. Kuru hastalıklı ve çürümüş dalları kesin. Tacın iç kısmına doğru büyüyen dalları çıkarın. Ağaçta meyve vermeyen enerji tüketen uç sürgünleri alın. Bu işlemler sonrasında ilkbaharda ağacın yeni meyve dallarının oluşmasını sağlayacaksınız.

GÖVDESİNİ TEMİZLEYİN

Zararlılar ve mantar sporları çoğunlukla ağacın kabuk altlarında kış uykusuna yatar. Bir fırçayı karbonatlı ya da çamaşır sabunlu ılık suya batırarak bu işlemi yapabilirsiniz. Gövdenin ana dallarını gövdeye yakın bölgelerini temizleyin. Bu bakım, ağacın "nefes almasını" kolaylaştırır ve ilkbaharda özsu akışını hızlandırır.

BEYAZ KARIŞIM UYGULAYIN

Sonbaharda yapılan badana sadece estetik amaçlı değil aksine ağacı zararlılardan koruyan eski bir yöntemdir. Beyazlama işlemi, özellikle Şubat–Mart dönemindeki don zararlarından, güneş yanıklarından, zararlılardan korur.

EVDE AĞAÇ BADANASI HAZIRLAMA

1 kg kireç

200 g bakır sülfat

1 litre kil

Sıvı krema kıvamına gelene kadar su

Karışımı hazırladıktan sonra gövdeyi ve alt iskelet dallarını iyice beyazlatın.

FOSFOR VE POTASYUM TAKVİYESİ

Elma ağacında meyve tomurcuğunu oluşturan en önemli iki element fosfor ve potasyum.

KULLANILABİLECEK GÜBRELER:

Süperfosfat

Potasyum sülfat

Odun külü

Gübrenin gövde dibine değil, aktif köklerin bulunduğu 40–60 cm uzaklıktaki çember hattına verilmesi gerekir.

TOPRAĞI KALIN BİR TABAJA İLE MALÇLAYIN

Malçlama, kışın kökleri soğuktan korur ve nemin daha uzun süre kalmasını sağlar. Malç için yapmanız gerekenler:

Çürümüş humus, Çam iğnesi, Kuru yaprak, Parçalanmış kabuk kullanılabilir. Katmanın en az 10 cm olması önerilir.

KEMİRGENLERE KARŞI KORUYUN

Kışın yiyecek bulamayan tavşanlar ve fareler, özellikle yaşlı elma ağaçlarının kabuğunu kemirerek ciddi zarar verebilir. Bundan dolayı ağaç gövdesine ladin dalları, file, tarımsal elyaf ile sararak koruyabilirsiniz. Alacağınız bu önlem ilkbaharda özsü akışını kesintiye uğramasını engeller.