Yastık altı çağrıları sürerken altın desteği kaldırıldı
İktidarın yıllardır ekonomiye kazandırmaya çalıştığı ‘yastık altı’ altın için bir teşvik daha tarihe karıştı. Merkez Bankası (TCMB), fiziki altınların finansal sisteme kazandırılmasına yönelik düzenlemeyi yürürlükten kaldırdı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, vatandaşların fiziki altınlarını bankacılık sistemine getirerek Türk Lirası mevduatına dönüştürmeleri halinde sağlanan Merkez Bankası kaynaklı ek getiri, prim ve faiz desteği sona erdi.
4 YILDA SONU GELDİ
2022’de başlayan uygulamanın temel amacı, evlerde ve kasalarda tutulan fiziki altınları bankacılık sistemine çekmekti. Vatandaşlar kuyumcu, rafineri veya banka şubeleri üzerinden fiziki altınlarını sisteme dahil edebiliyor, ardından bu varlıklarını TL mevduat ve katılım hesaplarına dönüştürebiliyordu.
Ancak uygulama beklenen ilgiyi görmedi. 2025’te yeni hesap açılması durdurulurken, son kararla mekanizmanın kalan kısmı da tamamen kaldırılmış oldu.
Kararın geldiği günlerde ekonomi yönetiminden ise ‘yastık altı’ çağrısı sürüyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, vatandaşların elindeki altın ve dolarların Merkez Bankası rezervlerinden daha büyük bir ‘rezerv’ oluşturduğunu belirterek, bu varlıkların daha fazla sisteme girmesini istedi.
600 milyar dolar yastık altında
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan daha önce yastık altındaki altınların büyüklüğünün yaklaşık 600 milyar dolar seviyesinde olduğunu açıklamıştı. Ekonomi yönetimi bu rezervi finansal sisteme çekmek istiyor. Ancak vatandaş açısından altın, yüksek enflasyona ve liradaki değer kaybına karşı birikimi koruma aracı olarak görülüyor.