Avrupa'daki evlerde özellikle yan yana konumlandırılmış 2 klozet benzeri yapının bulunduğunu görmüşsünüzdür ve bu tasarım birçok kişi tarafından merak edilir. Aslında bu yapılardan biri tuvaletken biri de "bide" olarak bilinen ve kişisel hijyen amacıyla kullanılan bir temizlik aracıdır. Bide, harici üreme organlarının temizliği için tasarlanmış, alafranga tuvalete benzeyen bir araçtır. Banyolarda tuvaletin yanına konumlandırılan bidenin sıcak ve soğuk su muslukları bulunur. Daha önce bide kullanmayan kişiler bu yapıyı tuvaletle karıştırılabilir fakat temel işlevi, tuvalet sonrası temizlik sağlamaktır.
KÜLTÜREL FARKLILIKLAR VE HİJYEN ANLAYIŞI
Hijyen alışkanlıklarını etkileyen unsurlardan biri olan kültürel farklılıklara bakıldığında Türkiye gibi ülkelerde tuvaletlerde taharet musluğu yaygın olarak kullanılırken birçok Avrupa ülkesinde bu uygulama yerine bide tercih ediliyor. Bu tercihin ardında ise su tesisatı standartları ve hijyen anlayışındaki farklılıklar yatmaktadır. Ayrıca Avrupa'da klozet tıkanması durumunda taharet musluğuna giren suyun tüm tesisatı kirletme riski bulunur. Bu yüzden taharet musluğu değil bide kullanımı daha hijyenik kabul edilir.
BİDE İLK NE ZAMAN KULLANILDI
Bidenin kökeni 17.yüzyıla kadar dayanır. İlk olarak Fransız aristokrasisi arasında popüler olan bu araç, zamanla diğer Avrupa ülkelerinde de kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle İtalya, Fransa, Portekiz gibi ülkelerde bide kullanımı oldukça yaygın olan bide İtalya'da 1975'ten bu yana her konutta en az bir bide bulundurulması yasal bir zorunluluktur.