Almanya çifte vatandaşlığı kabul eden yasayı yürürlüğe koydu. 27 Haziran 2024’te resmen yasa yürürlüğe girerken, çoğunluğu Almanya’da olmak üzere, başka ülke vatandaşlığını almış 800 bine yakın Türk, bu haktan yararlanmak için hiç de acele etmiyor. Çoğu Türk, Türkiye'de tutuklanma endişesi yaşadığı için çifte vatandaş olmayı tercih etmiyor.

Yeni yasa ile Alman vatandaşlığını almış bir Türk, Türk konsolosluğuna ya da nüfus müdürlüğüne giderek yeniden Türk vatandaşlığını alabilecek. Alman pasaportlu Türkler’den ancak 15 bini, çifte vatandaşlıktan yararlanmak için başvurdu.

Alman vatandaşlığının yanında yeniden Türk vatandaşlığını alma konusunda da bazı sıkıntılar var. Türkiye’nin vatandaşlık uygulamalarıyla yeni değişikliklerden sonra Almanya'nın bazı uygulamaları çelişmeye başladı. Bunlar aşılmazsa, Alman vatandaşı olmuş Türkler’in yeniden Türk vatandaşlığını alması çok daha zorlaşacak.

Aynı durum çifte vatandaşlığı tanıyan İngiltere, Hollanda, Belçika, Fransa'da yaşayan Türkler için de geçerli.

SOSYAL MESAJ PAYLAŞIMI VE TUTUKLANMA KORKUSU

Sosyal medya korkusu çifte vatandaşlık almak isteyenleri korkutuyor. Yaşanılan ülke, eğer kişi Türk vatandaşı ise orada diplomatik koruma sağlayamıyor. Ayrıca, Türkiye’de suç işlenmesi halinde "Vatandaş iade edilmez" kuralı işliyor ve kişi yaşadığı ülkeye verilmiyor.

MAVİ KART GEÇİŞİ ÖNLÜYOR

Türk vatandaşlığından izinle çıkanlara verilen Mavi Kart, hakların korunmasını sağlıyor. Yani mavi kartlı bir Alman vatandaşı, Türkler’e tanınan tüm haklardan yararlanıyor. Ancak Türk vatandaşı olmanın yükümlülüklerini taşımıyor. Bu da mavi kartlı kişiyi, Türk vatandaşından daha avantajlı duruma getiriyor.

Alman vatandaşı olmuş erkek bir Türk vatandaşı, eğer yeniden Türk vatandaşlığını alırsa, askerlik yükümlüsü oluyor. O zaman, 5000 Euro dövizle askerlik ücreti yatırmak ya da Türkiye’de askere gitmek zorunda kalıyor.