Cengiz Uğur, 5 yıl önce denemek için ektiği avokadolardan şimdi tonlarca ürün topluyor. Kente bir çok kişi de bu üründen gelir elde etmeye başladı. 28 bin hektarlık alana ektiği avokadolardan yılda tonlarca hasat topluyor. Şehirde ise avokado fideleri tam verim dönemine ulaştı.

ANTALYA'DA TROPİKAL MEYVE ÜRETİMİ ARTTI

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde tropikal meyvelerin üretimi gün geçtikçe artmaya başladı. Yaz sebze ve meyvenin yanı sıra muz, avokado gibi ürünler ekilmeye başlandı. Yaklaşık 42 türün ekildiği kentte, Longan, lichi, jambu, Hindistan cevizi, kei elması gibi çok sayıda meyve yer alıyor.

DENEMEYLE BAŞLADI ŞİMDİ TONLARCA ÜRÜN TOPLUYOR

Tropikal meyve yetiştiriciliğine başlayan Cengiz Uğur da deneme yoluyla başladığı avokadoyu önce evinin bahçesine ekti. Verim alan Uğur daha sonra geniş bir alanda bu işi yapmaya başladı. Öncelerde ek gelir mantığıyla yaklaşan Uğur, Antalya'da çoğu çiftinin de yüzünü güldürdü. Yüksek gelir elde eden avokadolar, 3 ila 5'inci yıllarda tam verim vermeye başlıyor.

Düşük maliyet, yüksek rekolte ile üreticiyi memnun eden avokado, TÜİK verilerine göre Antalya'da en yüksek verim veren ürünler arasında girdi. Şehirde yılda 21 bin tonun üzerinde hasat gerçekleşiyor.

TANESİ 60 İLA 70 LİRADAN SATILIYOR

17 avokado fidesiyle başladığı işten şu an yüksek verim aldığını belirten Cengiz Uğur, yılda 5 ila 6 ton hasat elde ettiğini söyledi. Avokado ekerken önce bir planı olmadığının ve deneme yoluyla ektiğini söyleyen Uğur, çiftçinin tarladan 35'e çıkardığını pazarda ise 60 ila 70 liradan sattığını ifade etti.

SIFIR MALİYETLE EKİLİYOR

Bölgede muzdan sonra en çok avokado üretildiğini ifade eden Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik ise bu meyvenin bölge halkı için gelir kaynağı olduğunu ve neredeyse sıfır maliyetle üretildiğini söyledi. Çelik, " İlaç istemez, bakım istemez, suya bile az ihtiyaç duyar. 2 yıldan sonra verim vermeye 4 yıldan sonra asıl verime geçiyor. 10 yaşındaki bir ağaç 1000 civarı avokado veriyor. Üreticilerimizin en memnun olduğu ürün avokado" dedi