Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda 'katliam yasası' olarak da anılan sahipsiz hayvanlar ile ilgili yasa düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Yumaklı'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde;
-"(Sahipsiz köpek sorunu) Artık herkes kabul ediyor ki bu popülasyonun artması sebebiyle sosyal hayatın olumsuz etkilenmesi söz konusu."
-Sahipsiz köpek düzenlemesine uymayan belediyeler için 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
-Temel bakış açımız, toplumsal hayatı etkileyen hususların elimine edilmesi ve sahiplendirme. Daha sonra popülasyonun kontrolü için kısırlaştırma ve rehabilitasyon.
-Hükümetimiz bu konuda kararlı, Meclisimiz gereğini yapıyor, toplumun her kesiminden insanı mağdur edecek bu husus çözülecek.
-Sorun; bu hayvanların sahipsiz olma sorunudur. Toplumsal hayatı etkileyen olumsuzlukların elimine edilmesi ve kısırlaştırılacak. Hiçbir yerel yönetimin bize rakam veremediği ortamlarda bunu tahmin ettik. 4 milyonun üzerinde artış kontrol altına alınmazsa bunun nereye gideceğini herkes hesaplamalı. Bu şekilde devam edilirse çok problem olacak. Bu günü mumla arayabiliriz.
"TEDBİRİ ALMAK İKTİDARIN SORUMLULUĞUNDA"
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da, kanun teklifine ilişkin, "Burada sokakları daha güvenli hale getirmeye yönelik bir tedbirden bahsediyoruz. Hayvanlarımızı da koruyacağız, insanlarımızı da koruyacağız" dedi.
Tunç, AKP Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bazı konuların çarpıtıldığını savunan Tunç, "Hayvanlara yönelik katliam gerçekleştirilecekmiş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu kesinlikle doğru değil" ifadesini kullandı.
Bir kediyi öldüren kişiye 2,5 yıl hapis cezası verildiğini aktaran Tunç, şöyle devam etti:
- Asıl problem, sokakların güvenli hale getirilmesi. İnsanlara zarar veren hayvanların, insanlardan, çocuklardan uzaklaştırılması. Meclisimiz konuya el attı. Teklif, sokakları daha güvenli hale getirecek bir yasa teklifi. Komisyonda da önergelerle bazı değişiklikler yapıldı. Teklif, Genel Kurulun takdirinde. Burada hayvanlarımızı da koruyacağız ama tehlike arz eden, insan sağlığına, diğer hayvanlara zarar veren, diğer hayvanların sağlığını tehdit eden unsurlarla ilgili kanunda birtakım tedbirler alınıyor.
- Bu tedbirleri almak da ülkeyi yöneten iktidarın, Meclisin sorumluluğunda. O nedenle bu sorumluluğu omuzlayan Meclisimiz var. Burada sokakları daha güvenli hale getirmeye yönelik bir tedbirden bahsediyoruz. Hayvanlarımızı da koruyacağız, insanlarımızı da koruyacağız.
Konuyu çarpıtarak, eleştirilerle siyasi sonuç çıkarmaya çalışanların yanlış yaptığının altını çizen Tunç, komisyon görüşmelerindeki görüntülerin yakışmadığını dile getirdi.