İddiaya göre AKP’li Balıkesir Dursunbey Belediyesi, geçtiğimiz yıllarda "İtfaiye binası yapacağız" diyerek vatandaşların arsalarını düşük bedellerle satın alıp özel şirketlere devretmiş ve büyük tartışmalara yol açmıştı.

Şimdi ise benzer bir sürecin tarım arazileri için uygulandığı iddia ediliyor. 50 dönümlük verimli tarım arazisi, rekreasyon alanı ilan edilerek kamulaştırılmak isteniyor.

ÇİFTÇİNİN TOPRAĞINA EL KOYMA PLANI!

Belediye, 2024 yılında arazi sahiplerine encümen kararıyla yazı göndererek, 50 dönümlük tarım arazisinin imar planında rekreasyon alanı olarak belirlendiğini ve bu nedenle kamulaştırılacağını duyurdu. Çiftçiler ise bu kararın üretime zarar vereceğini belirterek sürece tepki gösterdi.

“TOPRAĞIMIZI KAYBETMEYECEĞİZ!”

Arazi sahipleri, kamulaştırmaya karşı çıkmak için hızla örgütlenerek imza toplamaya başladı. Bütün arazi sahipleri bir araya gelerek sürecin iptal edilmesi için imza kampanyası başlattı ve yetkililere itiraz dilekçeleri sundu. Tarımla geçimini sağlayan üreticiler, “Bu topraklarda üretim yapıyoruz, geçim kaynağımız elimizden alınmasın” diyerek yetkililere çağrıda bulunuyor.

“BU TARIM ALANLARINA GÖZ DİKENLER HESAP VERECEK!”

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Dursunbey’de çiftçilerin mağduriyet yaşadığını belirterek şu açıklamayı yaptı: "Daha önce ‘İtfaiye yapacağız’ dediler, halkın arsalarını ellerinden alıp başka amaçlar için kullandılar. Şimdi de aynı yöntemin tarım arazileri için uygulanmaya çalışıldığını görüyoruz. Çiftçinin üretim yapma hakkı korunmalı, tarım alanları ranta kurban edilmemelidir."

ÜRETİCİNİN EMEĞİNE DARBE!

Tarımla geçimini sağlayan bölge halkı, arazilerinin ellerinden alınması durumunda üretim yapamaz hale geleceklerini belirtiyor. Çiftçiler, “Arazilerimizin geleceğini belirsizliğe sürüklemelerine izin vermeyeceğiz” diyerek mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ediyor.

KAMULAŞTIRMA KILIFIYLA RANT MÜHENDİSLİĞİ!

Daha önce imar değişiklikleriyle benzer süreçlerden geçen Dursunbey Belediyesi’nin bu adımı, bölge halkı ve yetkililer tarafından yakından takip ediliyor. Çiftçilerin topladığı imzalar ilgili makamlara sunulurken, tarım alanlarının korunması için hukuki mücadeleye de hazırlanılıyor. Çiftçiler, tarım alanlarının korunması için kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceklerini belirtiyor.

“BİZ BURADAN İSTESEK BİLE RANT ELDE EDEMEYİZ”

Dursunbey Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan iddiaların asılsız olduğunu belirterek “Burası rekreasyon alanı ilan edildiğinde vatandaşa tebliğ edildiğinde hiçbir itiraz yapılmamış üzerinde de Belediye’nin istimlak şerhi bulunan bir yer. Zaman zaman tapu sahipleri başka bir şahsa sattıklarında tapuda “Bakın bunun üzerinde belediye istimlak şerhi var haberiniz var mı ona göre satın alın diye” tapucular tarafından da “evet haberim var okudum” diyerek imza karşılığı alım satımlar yapılmış. Bizim beş yıllık kamulaştırmalar planında 2020/2025 dönemi için kararlarımız mevcut. Daha önceden de bu kararlar alınmış sürekli ertelenmiş. Biz de 2025 yılı içerisinde bu 53 dönümlük yeri kamulaştırarak az önce bahsetmiş olduğum Saz bölgesi, Suçıktı bölgesi arasındaki bütünlüğü sağlayarak gölet, piknik yerleri, yürüyüş ve bisiklet yolları, insanların rahat bir şekilde kameralar kontrolünde spor yapabilecekleri bir alana çevirmek. Biz burayı istesek bile buradan rant elde edemeyiz, burayı imara açamayız” dedi.